Доказово про щеплення на Національному порталі з імунізації

Здоров’я українців залишається найважливішим пріоритетом країни й дотримання Календаря щеплень відіграє в цьому ключову роль. В умовах воєнного стану імунізація — чи не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань та їхніх наслідків.

В Україні всі діти мають обов’язково отримати щеплення проти десяти захворювань:

  • туберкульозу,
  • поліомієліту,
  • дифтерії,
  • кашлюка,
  • правця,
  • кору,
  • гепатиту В,
  • гемофільної інфекції,
  • краснухи,
  • епідемічного паротиту.

Ці вакцини безоплатні, їх закуповують державним коштом. Для всіх дорослих потрібно кожні десять років поновлювати щеплення від дифтерії та правця.

Відтоді як 220 років тому була винайдена перша сучасна вакцина, щеплення вже врятували життя багатьох поколінь, рятуватимуть і майбутні.

Переривання планової вакцинації — відповідно до національного календаря профілактичних щеплень — навіть на короткий період, підвищує ймовірність спалахів інфекцій і захворювань, які попереджає вакцинація.

На сьогодні, з метою покращення інформування населення та популяризації рутинних щеплень серед дітей та дорослих в Україні створено Національний портал з імунізації vaccine.org.ua, який символічно запущено в роботу напередодні Європейського тижня імунізації 2023.  Національний портал з імунізації покликаний стати національним джерелом інформації про імунізацію дітей й дорослих для медичних працівників та пацієнтів, за прикладом подібних порталів в США та країнах Євроспільноти.  Окрім цього, портал розширює можливості спілкування  щодо безпеки, ефективності та використання вакцин у широкій спільноті пацієнтів, батьків,  медичних установ.

Національний портал з імунізації створений для потреб медиків, студентів, фармацевтів, педагогів та громадськості. І передусім батьків, які планують вакцинацію своїх дітей і прагнуть дізнатися більше про ефективність вакцин, епідеміологічну ситуацію, графік щеплень тощо.

На порталі зібрана найповніша інформація з теми імунізації та більше 250 відповідей на запитання про щеплення і вакцини. А також статті, новини і всі нормативні документи, що стосуються імунізації в Україні. Розділи порталу оновлюються щоденно, тож кожен може знайти щось корисне:

– медики – найбільш повний календар вакцинації, інформаційні матеріали для друку, останні дані щодо захворюваності та наявності в країні вакцин, календар освітніх подій,

– педагоги та студенти медичних вишів – пам’ятки про всі вакцинокеровані інфекції, а також наукові статті та результати досліджень у галузі імунопрофілактики,

– батьки – доступну та зрозумілу інформацію про щеплення, допомогу в плануванні вакцинації, відповіді експертів на складні запитання.

Також медики та науковці можуть долучитися до команди експертів порталу: публікувати тут свої статті, блоги, відповідати на запитання читачів тощо. Для сімейних лікарів та медичних сестер, які працюють у кабінетах щеплень, користування порталом – це можливість покращити свою комунікацію з пацієнтами. Керівники медичних закладів можуть пропонувати редакції свої новини та події, наприклад, успішні кейси з вакцинації. А педагоги та вихователі знайдуть на порталі сценарії уроків, шкільних та позакласних заходів на тему щеплень.

Національний портал з імунізації створений в рамках проєкту USAID “Розбудова стійкої системи громадського здоров’я”, що виконується організацією Пакт у партнерстві зі Швейцарським інститутом тропічної медицини та громадського здоров’я (Swiss TPH), Оверсіз Стратіджик Консалтінг (OSC), Європейським інститутом політики громадського здоров’я – ЄІПГЗ та за участю Шкіл громадського здоров’я Університету Темпл, Університету Дрексель та Федерації охорони здоров’я Філадельфії (Temple/Drexel/HFP), а також громадської спілки “Коаліція за Вакцинацію” на підтримку Міністерства охорони здоров’я України та Центру громадського здоров’я України.

Отримати актуальну та доказову інформацію щодо щеплень, можна за посиланням на Національний портал з імунізації

Національний портал імунізації

 

Або відскануйте QR-код:

Поширити в соцмережах

Прокоментуйте першими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *