Про сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом (СНПК)

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ

КНП ОМР «ОХТИРСЬКА ЦРЛ»

Про сексуальне насильство, повязане з конфліктом (СНПК).

8-9 серпня у м.Суми відбувся тренінг з цієї тематики за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні – Комунікаційної компанії «Прямуємо разом», офісу віцепрем’єра – міністра з питань европейської інтеграції України, Українського жіночого фонду, Асоціації жінок – юристок України і ще декількох поважних спільнот. Пройти навчання мали можливість лікарі КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ» Мучник Г.М., Журавель Н.О., Хорошун Т.В.

Щоб допомогти постраждалим, інформацією повинні володіти всі медичні працівники, і не тільки …

Сексуальне насильство під час війни – це зброя ворога. Мета – його залякати населення, щоб відчути свою могутність і владу, придушити волю, моральний дух мирного населення і військових, деморалізувати суспільство в умовах війни. СНПК вчиняється стосовно жінок, чоловіків і дітей.

Статистика з початку війни невтішна, і це тільки верхівка айсбергу злочинів ворога, На 1 серпня офіційно зафіксовано всього 310 випадків СНПК в Україні (113 – щодо чоловіків, 197 – щодо жінок, 15 – щодо дітей). Але жертв насправді в рази більше, бо постраждалі часто стидаються говорити про те, що саме з ними сталося, не хочуть офіційно реєструвати факт СНПК у правоохоронних органах. До речі СНПК реєструється тільки зі слів потерпілих, не потребує свідків і якихось речових доказів.

СНПК охоплює, але не обмежується наступними формами насильств:

  • згвалтування, примусова вагітність, примусова проституція, сексуальне рабство, каліцтво жіночих та чоловічих геніталій, примус до вступу в статевий зв’язок з іншою особою, примусове оголення, примус споглядати за вчиненням сексуального насильства щодо іншої особи, сексуальне катування, зокрема, ураження геніталій електричним струмом, стискання сосків, примусова стерилізація або примусовий аборт.

Сексуальне насильство в умовах війни – це порушення як міжнародного гуманітарного права, так і прав людини, злочин, який підпадає під юрисдикцію міжнародного кримінального суду та не має строку давності. Про пережитий злочин можна повідомить правоохоронні органи будь – коли.

Свідчення допоможуть встановити справедливість, покарати кривдників, попередити наступні злочини. Свідок СНПК також є постраждалою особою.

За відсутності кваліфікованої і адекватної допомоги, у жертв та свідків злочину, оточуючих будуть довготривалі порушення як фізичного, так і психічного здоров’я. Повідомити про випадки СНПК можна за наступними контактами :

  • Національна поліція України – 102;

  • Урядова гаряча лінія – 1547.

У кримінальних провадженнях за фактом вчинення сексуального насильства для постраждалих забезпечується вторинна правова допомога. 0800213103 – контактний центр системи надання безоплатної правової допомоги.

Безкоштовну консультацію психологів можна одержати за телефонами 116123 або 0442721500.

Загалом постраждалі від СНПК мають право на медичну, психологічну, правову, гуманітарну допомогу – це відшкодування на національному і міжнародному рівнях. Органи місцевого самоврядування, центри надання безоплатної вторинної правової допомоги можуть допомогти з працевлаштуванням, освітою, перекваліфікацією, навчанням.

Для надання кваліфікованої медичної допомоги в КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ» є гінекологічний кабінет безбар’єрного доступу. Допомогу і консультацію в ньому можуть одержати жінки – жертви насильства, жінки з інвалідністю. Знаходиться на першому поверсі біля входу до відділення екстреної медичної допомоги (пропускник).

Хороша новина: у вересні в нашій лікарні в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Як ти?» планують відкрити Центр ментального здоров’я. Він створюється для надання безоплатної психологічної допомоги військовослужбовцям, внутрішньопереміщеним особам, жертвам насильства (як пов’язаного з війною так і на побутовому рівні), будь-кому загалом, оскільки з війною майже у всіх є симптоми тривожних розладів, за даними соціологічного опитування 50% українців потребують психологічної підтримки. В центрі будуть працювати психіатр, психолог, соціальний працівник, дитячий психіатр. «Не можна лікувати тіло, не лікуючи душу», – в умовах війни це як ніколи актуально.

Шановні медичні працівники, представники будь-яких організацій і громадяни! Якщо до Вас звернувся постраждалий від СНПК, знайдіть безпечне місце для розмови, не змушуйте в деталях розповідати про пережите, уважно вислухайте, спробуйте заспокоїти, порадьте звернутися до правоохоронних органів, щоб зафіксувати факт СНПК. Не повідомляйте нікому інформацію про особу, яка пережила насильство або її історію без попередньої згоди.

Згідно з чинним законодавством України при зверненні постраждало від сексуального насильства особи до медичного закладу, лікарі мають провести медичне обстеження та видати медичну довідку.

Замовчування про злочин – це також злочин, покарання кривдників попереджає випадки подальшого криміналу.

Поширити в соцмережах

Прокоментуйте першими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *