До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом (відзначають 1 грудня)

Інформаційний лист кабінету «Клініка, дружня до молоді» КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

ВІЛ стосується і тебе…   ВІЛ стосується кожного з нас…

Як не може кожного з нас на сьогодні не стосуватися війна чи епідемія коронавірусної інфекції, так не може не стосуватися і проблема ВІЛ. Кожен житель України є жертвою війни, навіть тоді, якщо знаходиться у безпечному місці.

Виключно всі мають знайомих, членів сім’ї або самі перехворіли коронавірусною інфекцією. Про знайомих  чи родичів з ВІЛ  може сказати небагато хто з Вас, але це не тому, що статистика втішна, а тому, що про біду мовчать і ті, що мають в собі вірус, і їхні родичі. Люди бояться зневаги, осуду, переслідувань. Але ніхто на сьогодні не гарантований від  ВІЛ-інфекції.

Ще до початку повномасштабної війни, в Україні проживало близько 260 000 ВІЛ-позитивних. З них кожен третій не здогадується про свій позитивний ВІЛ-статус, а значить, не долучається до заходів запобігання розповсюдженню інфекції і має незахищені (без презерватива) сексуальні стосунки, користується чужими або позичає свої леза для гоління, робить ін’єкції нестерильними шприцами. Офіційно за 2021 рік в Україні від СНІДу (а СНІД – це занедбана стадія ВІЛ-інфекції) померло ні багато ні мало, а 2,5 тисячі осіб.

Ще раз нагадую: ніхто не може стверджувати: «Я ніколи не підчеплю на ВІЛ-інфекцію». Під час війни в рази виріс ризик підхопити її: незахищений секс, зміна традиційної сексуальної поведінки, обмежений доступ до презервативів, тестування на ВІЛ, погіршення умов життя, особливо на тимчасово окупованих територіях… В стресових умовах практикується ризикована сексуальна поведінка, може бути зміна сексуальних партнерів, сексуальне насилля, а через його травматичність вона найбільш небезпечна щодо інфікування ВІЛ, і не тільки…

Щоби впоратися зі стресом, багато людей вдається до зловживання алкоголем, наркотиками. В умовах відсутності замісної підтримуючої  терапії, доступу до деяких наркотиків, наркомани використовують наркотики, вироблені у кустарний спосіб: ширка – ін’єкції – один із найрозповсюдженіших шляхів передачі ВІЛ-інфекції.

Під час бойових дій допомога щодо зупинки кровотечі надається  в не надто стерильних умовах… Ризику підлягають як ті, кого поранили, так і ті, хто надає допомогу в польових умовах.

Невтішна статистика по Охтирці і району. На обліку у лікаря-інфекціоніста перебуває 76 хворих. З них, жителів міста 48 осіб, жителів села – 28.

В 2021 році в країні в умовах карантину 2,5 мільйона людей обстежились на ВІЛ, у 19000 було виявлено ВІЛ-інфікування, 18000 розпочали лікування, яке допомагає збільшити тривалість і якість життя настільки, щоб жити, як звичайна  людина. Під наглядом інфекціоніста КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ» 34 одержують таке лікування. Воно безкоштовне.

На жаль,  у кожної третьої людини ВІЛ-інфекцію виявляють вже на стадії СНІДу. А все тому, що громадяни нехтують доступною можливістю зробити тест на ВІЛ. Направлення на таке дослідження можна взяти у свого сімейного лікаря чи лікаря-інфекціоніста. Єдиний спосіб, за допомогою якого можна дізнатися чи інфікований ти – це пройти обстеження на виявлення антитіл до вірусу. Пройти тестування на ВІЛ-антитіла можна за адресою: м.Охтирка, вул.Петропавлівська 15, кабінет 34, чи у сімейного лікаря. Інформацію щодо ВІЛ-інфекції можна одержати в кабінеті «Клініка, дружня до молоді за адресою: вул.Сумська 55, або за телефоном: 4-29-14.

Заради свого здоров’я і здоров’я близьких пройдіть тест на ВІЛ! Почути: «У вас знайдено антитіла до ВІЛ» на сьогодні не вирок – є доступні ліки, які не дадуть хворобі перейти в СНІД.

Не зволікайте, знайдіть час і обстежтеся, особливо, якщо мали випадкові незахищені статеві контакти, користувалися нестерильним медичним інструментарієм, лезами, манікюрним приладдям, були жертвою сексуального насильства, мали поранення або самі надавали допомогу і були забруднені кров’ю.

Правда про ваш ВІЛ-статус і ваша відповідальна поведінка врятують не тільки ваше життя, а й життя оточуючих!

 

 

Ганна Мучник – зав.кабінетом

«Клініка дружня до молоді»

КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

Юлія Шаповал – лікар-інфекціоніст

 

Поширити в соцмережах

Прокоментуйте першими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до вмісту