Що важливо знати про гемоконтактні інфекції

Інформаційний лист кабінету «Клініка, дружня до молоді» КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

Це стосується військових, й не тільки……

І що важливо знати про гемоконтактні інфекції

 

З 20 по 27 листопада в Україні, як і в багатьох Європейських країнах, проходить тиждень тестування на ВІЛ та гепатити В і С. Цю дату започаткували у 2013 році. Мета – збільшити кількість тестувань на ці хвороби, підвищити обізнаність людей про підступні хвороби і важливість їхнього раннього виявлення.

Хвороби ці різні, але шляхи передачі їх одні і ті ж самі: через кров, незахищені статеві контакти, нестерильний інструментарій, як медичний, так і той, що використовують у косметологічних і тату-салонах.

Ще  до війни Україна лідирувала з розповсюдженості гемоконтактних хвороб серед країн Східної Європи. За оціночними даними на початок 2019 року у нас проживало більше 237000 людей, уражених вірусом імунодефіциту людини. Близько 40 % із них навіть не здогадувалося про свій ВІЛ-статус. 5 % населення країни інфіковано вірусним гепатитом С, 1  – 2,5 % – вірусним гепатитом В.

Хвороби ці довгі роки протікають або з мінімальними симптомами, або зовсім без них.

Якщо вчасно не поставити діагноз і не розпочати лікування, ВІЛ-інфекція перейде  в СНІД, гепатити ускладняться цирозом, злоякісною пухлиною. На таких стадіях розвитку хвороб допомогти часто неможливо.

Поранення, переливання крові, сексуальне насильство, які мають місце і у зв’язку з війною, підвищують ймовірність інфікування.

Незахищені статеві контакти, особливо, коли вони супроводжуються насильством, через їхню травматичність в рази підвищують можливість бути інфікованими, отримати низку хвороб.

Кожного дня медичні працівники, військовослужбовці, рятувальники мають контакти з кров’ю людей, у яких невідомий статус щодо інфікування. Ризику підлягають як ті, кого поранили, так і ті, хто надає допомогу в умовах бойових дій.

Вчасне виявлення вірусів в організмі гарантує найменшу шкоду від них для здоров’я. Наразі вилікувати ВІЛ неможливо, але сучасні ліки, які треба приймати пожиттєво, гарантують повноцінне життя. Якщо людина відповідальна, вона не буде  наражати на хворобу оточуючих.

Призначення сучасного лікування дозволяє позбутися гепатиту С за 3-6 місяців. Держава закуповує якісні і безпечні ліки, які може отримати кожен хворий на гепатит С. При гепатиті В завдяки прийому лікарських  засобів розвиток і ускладнення хвороби можна стримати. Вилікувати хронічний вірусний гепатит В неможливо, але попередити дуже легко: існують профілактичні щеплення. Вони входять до Національного календаря щеплень і діти одержують їх безкоштовно. Дорослі можуть щепитися за бажанням.

Тестування (обстеження) на ВІЛ, гепатити В і С дає можливість виявляти  осіб,  котрі мають відповідні захворювання та вжити заходи для попередження розповсюдження вірусів. Щоб обстежитися, зверніться до свого сімейного лікаря або лікаря-інфекціоніста КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ» за направленням. По тому  здайте кров. Періодичне тестування на ВІЛ (його рекомендують робити кожні 6 місяців) та гепатити В і С треба зробити правилом життя.

Профілактика гемоконтактних  хвороб ідентична: уникання незахищених статевих контактів, бути обережним під час допомоги пораненим, не використовувати нестерильний інструментарій, чужі леза для гоління, зубні щітки тощо. Недбала обробка приладдя в тату-салоні може стати причиною хвороб. Отже, перед тим, як роботи татуювання, манікюр,  ввести внутрішньовенно наркотик, подумайте про ризики…

Майже у кожного були в житті ситуації, коли можна було підхопити гемоконтактні  хвороби. Не зволікайте, обстежтеся.

 

 

Ганна Мучник – зав.кабінетом

«Клініка дружня до молоді»

КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

 

Юлія Шаповал – лікар-інфекціоніст

 

Поширити в соцмережах

Прокоментуйте першими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до вмісту