Уникніть пастки наркоманії!

До Міжнародного дня боротьби зі зловживанням наркотиками та їхнім незаконним розповсюдженням (відмічають 26 червня)

Проблема вживання психоактивних речовин в Україні в умовах війни загострилась. Цьому є підтвердження: статистичні данні. Від початку повномасштабної війни кількість кримінальних справ щодо їхнього вживання збільшилась майже вдвічі. Маємо від 1-го до 1,5 мільйона наркоманів. Щорічно цей показник зростає на 8-10%. Україна за темпами на збільшення цієї категорії населення входить у європейські лідери. Згідно з оцінювальними даними, маємо до 278 000 ін‘єкційних наркоманів, серед них — 115 000 жінок. На кожні 100 000 населення України припадає 144 наркозалежних громадян.

Нині на обліку у наркологів КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ” стоїть 110 громадян, залежних від наркотиків, 57 — на профілактичному обліку і 42 одержують замісну підтримуючу терапію. І це — тільки верхівка “айсбергу”. Реальна цифра таких хворих невідома.

На обліку немає жодного підлітка. Але Міністерство освіти та науки України повідомляє: в умовах воєнного стану вживання психоактивних речовин та протиправна поведінка серед дітей чинить серйозну небезпеку для подальшого розвитку нашого суспільства, і профілактика цього явища належить до найбільш пріоритетних соціально-педагогічних проблем.

За даними українського інституту соціальних досліджень ім. О.Яременка у 2019 році 18,3% дівчат – підлітків 15-17 років мали досвід вживання наркотичних речовин протягом життя і 16,6% – хлопців. Більшість підлітків пробували наркотики, не підозрюючи, у що це обов’язково обернеться для них у недалекому.

Поряд із вже всесвітньо відомими наркотичними препаратами за останні 10 років збільшилось споживачів різних нових психотропних речовин. В цьому ганебному списку на перших позиціях стоїть амфетамін, галюциногени, ЛСД (галюциногенний наркотик) тощо.

За даними анкетування працівниками інституту соціальних досліджень більшість з опитаних учнів повідомили, що вони можуть легко дістати наркотики на дискотеці, у барі, на вулиці у торговельників наркотиками. Уперше більшість людей вживають наркотики добровільно “за компанію”, з цікавості. Повторні вживання призводять до змін у мозку, в результаті чого людина може бути нездатною опиратися інтенсивному потягу до забороненої речовини. У підлітка є хибна впевненість: “Сьогодні я вживаю, а завтра — все, не буду”. Віком першого приймання наркотиків сьогодні вважається 13-15 років, в деяких місцях України — 9-12 років. Кожен наркоман залучає до свого середовища 8-12 новачків.

У зв’язку з жахами війни багато дітей та підлітків мають проблеми з психікою, зокрема, це — посттравматичний стресовий розлад, який може спонукати до вживання різних психоактивних речовин, якщо поряд не буде мудрих і люблячих дорослих, котрі заспокоять, підтримають, зрозуміють…

Батьки й опікуни повинні знати ознаки залежності від психоактивних речовин, бути пильними до дітей та підлітків. Ось ці ознаки:

  • безпідставні зникнення з дому;
  • різні несподівані зміни настрою (необґрунтована агресивність, злобливість, брехливість, неохайність) тощо;
  • поява боргів, зникнення з дому цінних речей;
  • втрата інтересу до колишніх захоплень;
  • поява в домі флаконів/пакувань з невідомими речовинами;
  • поява в лексиконі нових жаргонних слів;
  • наявність слідів від ін’єкцій;
  • розлади сну;
  • розлади апетиту (різке його підвищення або відсутність);
  • зміни розміру зіниць та кольору шкіри (бліда, сіра);
  • провали в пам’яті, нездатність до логічного мислення.

Якщо ви, шановні батьки, запідозрили, що підліток вживає наркотики, треба бити на сполох! Ніколи не вірте, коли дитина запевняє вас, що впорається із залежністю самостійно, – так не станеться. Звертайтеся до наркологів за адресою: м.Охтирка, вул.Сумська,57; телефон для довідок: 4-20-74. У випадку самозвернення допомога надається анонімно. Тільки тандем лікаря і люблячих батьків врятує підлітка від пастки наркоманії та всіх, пов’язаних із нею, наслідків. А починаючи профілактику потрібно з сімейного виховання, дитячого садочка. Дитина до підліткового віку повинна мати тверді переконання: психоактивні речовини — не для неї.

Ганна Мучник,

Зав.кабінетом “Клініка дружня до молоді”

КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ”

 

Поширити в соцмережах

Прокоментуйте першими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до вмісту