До всесвітнього дня психічного здоров’я

Інформаційний лист кабінету “Клініка дружня до молоді” консультативно-діагностичної поліклініки(для дорослих та дітей) КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ”

_______________________________________________________________________

Дещо про психічне здоровя

До Всесвітнього дня психічного здоровя — 10 жовтня

Цю дату відзначають з 1992 року для того, щоб привернути увагу громадськості до проблеми, допомогти людям, котрі її мають.

Всесвітня організація охорони здоров’я визначає психічне здоров’я як стан благополуччя, в якому людина може реалізувати свої здібності, протистояти звичайним життєвим стресам, продуктивно працювати, робити внесок у життя спільноти. А ще — почуватися щасливою…

В Україні ще до повномасштабної війни 167 338 жителів офіційно перебували на обліку у зв’язку з розладами психіки та поведінки, в тому числі 695 тисяч — внаслідок вживання алкоголю та наркотиків. На сьогодні проблема ще більше загострилась. 30% населення зіштовхується з певними психічними розладами, а 6% мають проблеми внаслідок вживання алкоголю. Як мінімум 3,4% жителів України мають депресію. Щодня скоюється приблизно 16 самогубств.

Учасники бойових дій, свідки страшних злочинів ворога мають не тільки поранення і травми, загострення або появу соматичних захворювань, а й проблеми зі психікою.

На сьогодні важко визначити прошарки нашого населення, у яких найбільш поширені проблеми з психічним здоров’ям. Діти завжди були дуже уразливими з цього приводу.

Ще до війни 18% учнів мали невротичні симптомокомплекси. З війною частка таких дітей зросла у 2,2 раза: до 11% у молодших учнів і до 25% у старшокласників. З невротичних розладів, як стверджують фахівці, на сьогодні почастішали тики (моргання, шмигання носом), відчуття кому в горлі, відчуття труднощів при проковтуванні їжі. Батьки хибно звертаються до окуліста, Лор-лікаря, а не до психіатра. В учнів всіх вікових груп в структурі неврозів часто мають місце порушення поведінки, сну, вегетативні розлади, тривожність. У зв’язку з війною, коронавірусною пандемією проблема в рази збільшилась. На сьогодні у кожної п’яної дитини, котра зазнала прямо чи опосередковано впливу війни, розвиваються психічні порушення, як-то: після травматичний стресовий розлад, депресії, психічні стани, асоціальна поведінка, схильність до насильства, зловживання алкоголем і наркотиками.

Порушення психіки й поведінки становлять левову частку в структурі дитячої інвалідності, в Охтирському районі — це 20% (57 з 275) від дітей, що мають інвалідність.

У 2017 році схвалена Концепція розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року.

Документ декларує, що допомога людям із психічними розладами надаватиметься на принципах доказовості, поваги до гідності, дотримання основоположних прав людини та громадянина.

Дітям, психіка котрих кожного дня зазнає випробувань, у тому числі через війну, в першу чергу повинні допомогти найрідніші, члени сім’ї. Для цього вони повинні знати банальні речі та за можливості усувати фактори, які негативно впливають на дитячу психіку.

Ймовірність неврозів у дітей підвищується у 2,5 раза за низької рухової активності. Гуляйте з дитиною, спонукайте її відвідувати спортивні гуртки! Щоденна тривалість рухової активності повинна становити не менше 4,5 години на добу, заняття спортом по 1,5 години 3-4 рази на тиждень.

На кого звертати більше уваги

У зоні ризику погіршення психічного здоров’я — учні, що мають тривалість екранного часу більш як 2 годин на добу. Це майже всі діти… Обмежуйте екранний час, контролюйте їх з цього приводу, а також те, які сайти відвідують, яку інформацію переглядають.

  1. Фахівцями встановлено зв’язок між розвитком невротичних розладів у дітей та особливостями харчування. Обмежте солодощі, сіль, їжу з глутаматом натрію тощо. Дитина кожного дня повинна одержувати овочі, фрукти, злаки, молочні продукти, рибу, м’ясо. Пам’ятайте, харчові уподобання йдуть з сім’ї.
  2. Оптимізуйте розпорядок дня. Рекомендоване перебування на свіжому повітрі не менше 2 годин на добу.
  3. Тривалість нічного сну не менше 10 годин для учнів молодшої школи та 8 годин — для старшокласників. А ще не кричіть на дитину, не бийте її за різні провини. До речі, за це жорстоке поводження з дітьми можна бути притягнутими до відповідальності. Дитина не повинна бути свідком сварок у сім’ї — це психологічне насильство, воно травмує психіку, наслідки можуть бути непередбачувані, аж до суїцидів.

Коли проблеми з психічним здоров’ям дітей є і ви, шановні батьки, не можете з цим впоратися, йдіть до спеціалістів. В поліклініці КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ” прийом веде дитячий психіатр, психологи працюють у кожному освітньому закладі, в інтернеті ви можете знайти контакти гарячих ліній психологічної допомоги. Докладніше про графік прийому наших фахівців можна довідатися за телефоном реєстратури поліклініки, вказаним на сайті.

Ви не повинні стидатися і боятися звертатися до таких спеціалістів. Своєчасна психологічна і психіатрична допомога дають можливість уникнути тяжких і непередбачуваних наслідків.

Г.Мучник

Зав.кабінетом “Клініка дружня до молоді”

КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ”

О.Котова

Дитячий психіатр КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ”

Поширити в соцмережах

Прокоментуйте першими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *