Про підступність кашлюку і не тільки

Інформаційний лист відділу інфекційного контролю КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

Про підступність кашлюку і не тільки

Війни супроводжуються смертями, хворобами і каліцтвами як від зброї ворога, так і від підступних бактерій та вірусів. Найбільш боляче, коли це стосується дітей. Своїми знаннями і діями медичні працівники і обачливі батьки можуть перешкодить хоча б підступній дії бактерій.

За 2023 рік в Україні зареєстровано 707 випадків захворювання на кашлюк, в 2022 році – всього 32, а за два місяці 2024 року – 515.

На початку XX сторіччя 8 із 10 дітей не доживали до 2-х років, з них 1-2 помирали через кашлюк. Чим менше дитя, тим небезпечніша хвороба. Особливо вразливі немовлята, які ще не встигли одержати щеплення і чия мати не мала антитіл від цієї хвороби; 1 із 4 таких захворівших дітей до року матимуть пневмонію; 1 з 100 – судоми; 3 з 5 – короткочасну затримку дихання; 1 з 300 – енцефалопатію; 1 з 100 помруть.

Старші діти та дорослі також можуть мати ускладнення від кашлюку, але вони, як правило, менш серйозні.

Причина підвищеної захворюваності на кашлюк відома – вкрай недостатній рівень охоплення щепленнями проти кашлюку дітей в Україні. На сьогодні він складає всього 55,5 % для дітей віком 1 рік і старше. Захворюваність на кашлюк підвищується кожні 4-5 років. На сьогодні відмічається підвищення захворюваності і малюкової смертності від цієї хвороби в Китаї, Чехії, Нідерландах, Польщі. Дитина, котра не має рятівних антитіл завдяки щепленню, масова міграція населення, закони епідпроцесу – все це фактори, що сприяють захворюванню дітей. До речі, заразити маля може доросла людина, у якої єдиним симптомом кашлюку є довготривалий кашель.

Кашлюк – бактеріальне інфекційне захворювання, перебіг його – як затяжний бронхіт з тяжкими нападами кашлю.

Збудник поширюється повітряно-крапельним шляхом. Хвороба починається через 14 – 21 день після інфікування. Спочатку протікає як звичайне ГРВІ. Наприкінці катаральної фази з’являється нападоподібний кашель, для якого характерні репризи (шумний вдих, що супроводжується свистом), може відбуватися короткочасна зупинка дихання. Напади відбуваються частіше вночі, можуть закінчуватися блюванням, супроводжуються сльозотечею, почервонінням обличчя.

Період спазматичного кашлю триває 2-3 місяці, а період одужання до пів року. До поширених ускладнень належать запалення легенів, бронхіт, емфізема, гнійний отит, епілептичні напади, крововиливи в мозок, набряк мозку.

Щоб не наражати дитя на небезпеку захворіти на кашлюк потрібно зробити щеплення у віці 2, 4, 6, 18 місяців. Саме широкомасштабна вакцинація дітей, котра була проведена у 1950-1960 роках, знизила захворюваність і смертність дітей віком до року від кашлюку. Якщо дитя з якихось причин не отримало щеплення від кашлюку за календарем до 1 року згідно наказу МОЗ України від 18.05.2018 р. № 947, такі щеплення можна одержати до 6 років 11 місяців і 29 днів.

Для вакцинації дітей проти кашлюку можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним кашлюковим компонентом. Вакцини з цільноклітинним кашлюковим компонентом – АКДП, Пентахіб, Пентабіо. Вакцини з ацелюлярним кашлюковим компонентом: Тетраксим, Пентоксим, Гексаксим, Інфанрікс, Бустрикс. Одночасно маля отримує вакцинацію ще від певної низки хвороб, що передбачено «Національним календарем щеплень».

У багатьох країнах світу ще до народження дитини вакцинують всіх членів сім’ї, хто буде контактувати з новонародженим вдома. Це стратегія «кокона» навколо немовляти, для якого кашлюк особливо небезпечний.  З цієї причини ВООЗ рекомендує незалежно від того, чи мала щеплення майбутня мама, чи ні, – на термін від 16 до 32 тижнів вагітності вакцинуватися від кашлюку.

Шановні медичні працівники! Далі – до вашого відома. Згідно з Наказом МОЗ України № 1777 від 03.08.2020 року «До роботи по догляду за пацієнтами з високим ризиком виникнення ускладнень кашлюку (діти до 12 місяців та вагітні в третьому триместрі вагітності) не можуть бути допущені медичні працівники з невизначеним або негативним вакцинальним статусом щодо кашлюку. При прийомі на роботу у працівників підрозділів, котрі працюють з визначеним контингентом хворих, рекомендовано визначати титр захисних антитіл до збудника кашлюку в крові та у разі його низького або невизначеного рівня, не допускати їх до виконання професійних обов’язків без проходження вакцинації. Наказ чинний, але вимоги на сьогодні тимчасово не виконуються.

Вакцинацію згідно «Національного календаря щеплень» діти можуть одержати у закладах первинної медико-санітарної допомоги у свого сімейного лікаря. Тож не зволікайте, будьте відповідальними за здоров’я і життя своїх дітей! Тільки своєчасна вакцинація захистить їх від підступних бактерій та вірусів.

На початку квітня в усьому світі, зокрема в Україні, проводиться Всесвітній тиждень імунізації, ініційований Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Адже саме вакцинація є важливим інструментом забезпечення епідемічного благополуччя населення, завдяки їй можна попередити багато захворювань і смертей.

Ганна Мучник – лікар-педіатр

відділу інфекційного контролю

КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

Поширити в соцмережах

Прокоментуйте першими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *