Інфолист “Дитячі літні небезпеки…”

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ КНП ОМР «ОХТИРСЬКА ЦРЛ»

Дитячі літні небезпеки…

На жаль, з війною їх стало врази більше, ніж у довоєнний час.

Обстріли, вибухонебезпечні предмети, котрі дитина може знайти на узбіччі, в лісі і навіть у пісочниці.

Шановні дорослі, не забувайте кожного дня нагадувати своїм дітям: «Незнайомі предмети, якими би красивими і яскравими вони не були б, не можна чіпати». Якщо у вас вдома є зброя, вона повинна знаходитися у недоступному для малечі місці. Цікавість, бажання бути крутим – і дитина може нажати на гачок. Наслідки будуть трагічними.

На початку дев’яностих в Охтирці сталося лихо. Хлопчик 8-9 років взяв батьківську рушницю і вбив свого товариша. Батько був позбавлений волі за порушення правил зберігання зброї.

З війною, соціальними негараздами пов’язано й збільшення кількості тих, хто вживає психоактивні речовини, а саме: алкоголь і наркотики, котрі виготовляються кустарним способом і вживаються внутрішньовенно. Як наслідок – будь-де шприци і голки, котрими будь-хто може травмуватися. Безпечних уколів таким інструментом не буває.

Ін’єкційні наркомани, зазвичай, мають купу хвороб, а серед них – і гемоконтактні: гепатит В, С, ВІЛ-інфекція тощо.

Навіть якщо ранка ледь помітна, її потрібно промити проточною водою з милом, обробити антисептиком і звернутися до лікаря-інфекціоніста в поліклініку по вул.Петропавлівській, 15. Бажано, щоб ви взяли з собою і ту кляту голку чи шприц. Лікар вирішив, чи потрібно постраждалому робити щеплення від гепатиту В, чи приймати ліки від ВІЛ.

Діти гинуть і через ворожі обстріли і внаслідок ДТП, вчинених несвідомими громадянами у стані алкогольного сп’яніння. Убезпечити свою дитину можна: повторюйте з нею правила поводження на дорозі, а краще за все унеможливте ситуації, коли дитина сама переходить дорогу.

Аномальна цьогорічна спека ще одна небезпека для дітей і дорослих.

Вона може стати причиною і сонячного і теплового удару. Сонячний удар відбувається, коли промені прогрівають голову без капелюшка, тепловий удар – коли перегрівається усе тіло.

Надлишок тепла негативно впливає на здатність організму до терморегуляції – судини розширюються, падає артеріальний тиск, серце працює з більшим навантаженням, виникають набряки ніг.

Дуже небезпечні в спекотний день фізичні навантаження. Інтенсивне потовиділення призводить до втрати рідини і солей. Виникає запаморочення, нудота, втрата свідомості, м’язові спазми, головний біль, судоми, набряк мозку. У дитини тепловий удар може трапитися, якщо вона одягнена занадто тепло, п’є недостатньо рідини. Серйозний ризик одержати таке порушення здоров’я мають немовлята, діти, котрих у спеку залишили в автомобілі.

Якщо сталося те, що сталося, і ви помітили: дитині в спекотну погоду стало зле, зумійте надати їй першу домедичну допомогу. Віднесіть дитину до прохолодного приміщення або в тінь дерев, покладіть на спину, роздягніть, давайте пити чисту воду кожні 5-10 хвилин, прикладіть до шкіри тканину, змочену холодною водою, увімкніть вентилятор, якщо є така можливість. Через 10-15 хвилин постраждалому не стало краще – викличте екстрену медичну допомогу за телефоном 103.

У спеку, шановні дорослі, уникайте перебування на вулиці та виконання напруженої роботи чи спортивних тренувань.

Те ж саме стосується і ваших синочків та доньок. Одягайте на дитину легкі бавовняні речі, регулярно давайте пити воду, а не солодкі газовані чи кофеїновмісні напої!

Спекотного дня і діти, і дорослі намагаються охолодити тіло у відкритих водоймах. Маємо шокуючи статистику: на початок липня у водоймах України потонуло 517 громадян, з них = 58 дітей. Ігнорування правилами безпеки на воді може мати трагічні наслідки. Малюк може потонути навіть у ночвах.

Отож ні на хвилинку не можна залишати дітей без опіки дорослих поблизу водойми. Навіть у своїй присутності забороняйте плигати з містка у воду. Травма шийного відділу хребта – і на все життя прикутий до інвалідного візка.

Діти, котрі перенесли травмуючи ситуації і не тільки, щоб вгамувати свій душевний біль або бути «крутим» в компанії однолітків часто вживають алкоголь і психоактивні речовини. Ще до повномасштабної війни у нас в Охтирці кожен п’ятий старшокласник знав, де можна придбати наркотик.

Батьки повинні бути уважними до будь-яких змін у поведінці дітей: зміни в уподобаннях, інша компанія, різкі зміни настрою, приступи агресії, вузькі чи розширені зіниці, – все це може бути ознаками наркотичного отруєння. Сльози, крики батьків не допоможуть – потрібна допомога фахівців-наркологів. За самозверненням вона анонімна.

Спека, відключення холодильників….. їжа швидко псується. То ж тепер, як ніколи, треба бути прискіпливими до якості продуктів. Харчові отруєння можуть призвести до тяжких наслідків. В разі нездужання, проносу, блювання не займайтеся самолікуванням звертайтеся до лікаря.

Щоб літо не принесло прикрощі, шановні батьки оговоріть правила безпеки з дітьми і приділяйте їм більше уваги, проводьте разом дозвілля, цікавтеся справами. Дитина завжди повинна повідомляти близьким про місце свого перебування. Навчіть таким правилам безпечної поведінки:

  • Пам’ятай про своє здоров’я, безпеку;

  • Навчись говорити «ні, коли пропонують таке, що може тобі загрожувати;

  • Не піддавайтеся впливу оточуючих;

  • Запитай себе: «Чи потрібні мені ризиковані стосунки чи дії?»

  • Запитай себе: «Розумію чи ні відповідальність, якщо вчиню неподобство».

Є дуже багато тем, на які батьки повинні говорити з дітьми. Головне – результат – ваші сини і доньки живі і здорові.

Лікар-педіатр Ганна Мучник

Поширити в соцмережах

Прокоментуйте першими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *