Не забуваймо про підступний коронавірус

Інформаційний лист

від відділу з інфекційного контролю й інфекціоністів

КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

Під кінець 2019 року в Китаї стався дебют нової епідемії, було виділено збудник – коронавірус SARS COV-2, він швидко поширився по земній кулі, став причиною мільйонів смертей і нездужань.

За статистикою на початок березня 2024 року в Україні зафіксовано понад 5,5 мільйона випадків захворювань на коронавірусну хворобу, померло 112418 тисяч (2% від захворівших). Після зменшення захворюваності на сьогодні Україна, як і решта світу, знову зіткнулась зі збільшенням захворюваності на COVID. У червні МОЗ зареєструвало 2300 нових випадків, у липні 11500, в першу половину серпня – 26 тисяч.

Вірус підступний, дуже мінливий. На сьогодні маємо збільшення випадків, викликаних новим субваріантом COVID-19 – Омікрон-Flirt. Хоча територією України циркулюють 10 різновидів вірусу SARS COV-2.

У травні минулого року ВООЗ оголосила, що поширення коронавірусної інфекції COVID-19 тепер не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення.

Хвороба передається повітряно-крапельним і контактно-побутовим шляхами: через поцілунки, рукостискання, предмети, які були в контакті з хворим. Новий штам поширюється континентом дуже швидко, мутує, не реагує на імунну відповідь. До речі, він більш заразний, ніж його попередники. Сприяє поширенню зняття карантинних обмежень, скупченість людей у приміщеннях.

Джерело зараження – хвора людина, яка виділяє вірус вже в інкубаційний період. Коронавірус може циркулювати і взимку, і влітку.

Хвороба, що викликана субваріантом COVID-19 Омікрон-Flirt, як правило, має легкий перебіг для людей, що мають повний курс щеплень від коронавірусу. Важкий перебіг мають люди старше 60-ти років із супутніми захворюваннями: цукровий діабет, ожиріння, онкологічні захворювання, тощо і ті, хто не мав жодного щеплення проти підступної хвороби. Навіть якщо інфекція мала легкий перебіг, наслідки можуть бути неочікувані.

Хвороба, викликана варіантом Flirt має меншу смертність, ніж та, що викликана варіантами, котрі циркулювали на початку пандемії, за симптомами схожа на звичайну гостру респіраторну вірусну інфекцію: підвищена температура, кашель, біль у м’язах, можлива діарея. При сприятливому перебігу одужують за два тижні. Для уточнення діагнозу існують швидкі тести на коронавірусну інфекцію. Обстежитись можна в ЦПМСД.

Пригадайте прості правила, котрі рятують життя: якщо у вас зявилися катаральні симптоми, залишайтесь вдома, носіть маску, уникайте перебування у приміщеннях, де багато людей, дотримуйтесь дистанції 1,5 – 2 метри в магазинах. Дієвим методом запобіганню тяжких форм коронавірусної інфекції є вакцинація. На сьогодні в ЦПМСД є двовалентна Омікрон специфічна вакцина проти COVID-19. «Двовалентна» означає, що вона містить мРНК від двох варіантів коронавірусу «Оригінального» та «Омікрон». Це оновлена версія вакцини «Comirneti» від американської компанії «Pfiser» адаптована спеціально для захисту проти штама «Омікрон» коронавірусу SARS COV– 2. Тепер українці, які не мають щеплень проти COVID-19, не завершили первинну вакцинацію чи пацієнти, яким лікар рекомендує додаткове бустерне щеплення, можуть без перешкод його отримати безкоштовно в ЦПМСД.

В Охтирському районі два тижні тому захворіло 79 осіб, за останній тиждень серпня 128. В інфекційному відділенні лікується 8 хворих з коронавірусною інфекцією.

На сьогодні маємо некритичні показники захворюваності, щоб вводити обмеження.

Щоб не поповнити когорту захворівших дотримуйтесь простих правил.

Якщо захворіли, самоізолюйтеся, уникайте перебування у місцях скупчення людей, ведіть здоровий спосіб життя, ретельно мийте руки, користуйтесь антисептиком, надягайте медичні маски при перебуванні в приміщеннях, де є скупчення людей, а саме: в лікарні, магазинах, а також при мінімальних катаральних симптомах. Своєчасно робіть щеплення.

Ганна МУЧНИК, педіатр ВІК;

Тетяна Яремчук, завідувач інфекційним відділенням

КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

Поширити в соцмережах

Прокоментуйте першими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *