Дещо про гострі кишкові інфекції

Інформаційний лист відділу інфекційного контролю КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

На сьогодні дуже доречно нагадати про небезпечні їжу, воду, брудні руки і захворювання, котрі пов’язані з ними.

Тепла погода завжди сприяла підвищенням захворюваності на кишкові інфекції та харчові отруєння. Війна, руйнування інфраструктури з водопостачання і енергозабезпечення в рази збільшує вірогідність підхопити кишкову інфекцію. Статистичні цифри дуже переконливо про це віщують.

За 3 місяці 2025 року офіційно зареєстровано в Україні 11705 випадків гострих кишкових інфекцій, що на 10 % більше, ніж за аналогічний період минулого року і звичайно більше, ніж в довоєнний період.

Збудники інфекцій потрапляють в організм трьома шляхами: через заражені продукти, брудні руки, вживання води з відкритих водойм і не тільки.

Отруїтися можна і ранніми овочами з теплиць. На їх поверхні можуть залишатися  агрохімікати, а також деякими рослинами, що містять отруйні речовини: беладонна, борщовик, дурман і звичайно гриби.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій: слабкість, підвищення температури, біль в животі, блювання, діарея.

По нозологічним діагнозам  найбільш актуальні такі, як сальмонельоз, дизентерія, дуже боїться небезпечної холери, ротовірусна інфекція і ботулізм.

Дизентерія – інфекційне захворювання, що викликається особливими бактеріями – шигеллами. Джерело інфекції – люди заражені шигелами, бактеріоносії. Небезпечно, коли така людина неохайна, а іще має відношення до водопостачання, виготовлення продуктів – спалах хвороби забезпечений.

Сальмонельоз – небезпечна хвороба. Щорічно реєструється кілька тисяч випадків. Симптоми можуть бути різні: такі, що характерні для звичайної кишкової інфекції до сальмонельозного сепсису, що загрожує життю. Сальмонельозом часто хворіють свійські птахи.

Від них з м’ясом, недостатньо провареними чи прожареними яйцями збудник потрапляє до людини. Хвороба гарантована. Вберегтися можна лише дотримуючись правил гігієни, ретельно варити чи прожарювати продукти, до складу яких входять яйця і м’ясо. Яйця домашньої птиці і перепілок не виключення загрози захворіти вони можуть мати підступну бактерію.

З початку року в Україні зафіксовано 25 випадків ботулізму – це смертельне захворювання, яке викликане токсинами, що виробляє Clostridium botulinum. При захворюванні будуть не тільки пронос, нездужання, а й погіршується зір (двоїння), слабкість в м’язах, утруднене дихання, сухість в роті. Винуватцем підступної хвороби зазвичай є  консерви з м’яса і риби домашнього приготування, в’ялена і копчена риба.

Вигляд і смак продуктів не викличуть підозру в їх якості, а от частіше всього  через 6-24 години після частування, з’являються біль в живості, нудота, головний біль, можуть бути блювота і пронос, двоїння, осиплість  голосу. Смерть може бути через добу після захворювання від параліча дихання. Якщо є підозра на це захворювання, не можна гаяти часу, домашні методи лікування не дієві – негайно їдьте до лікаря.

Тривожна інформація з Інтернету: на сьогодні в Києві, Закарпатті маємо спалах вірусного гепатиту А. Основний шлях передачі збудника вода. Ризик захворіти зростає під час війни через скупчення людей, недостатню гігієну, обмеження доступу до чистої води.

Інкубаційний період 14-22 дня. Підвищується температура, слабкість, діарея, жовтувата шкіра, темна сеча. Можуть бути і безжовтушні форми. Підступний вірус зберігається у воді від 3 до 10 місяців, але швидко гине при кип’ятінні.

Влітку майже всі продукти через 2 години після приготування можуть стати небезпечними і викликати харчові токсикоінфекції. Особливо це стосується м’ясних, молочних, кремових страв.

Профілактика гострих кишкових інфекцій проста: дотримуйтеся елементарних санітарно-гігієнічних правил: ретельно мийте руки після туалету, перед прийомом і при приготуванні їжі, не  порушуйте технологію приготування страв, не купуйте м’ясні консерви і в’ялену рибу на стихійних ринках, зберігайте продукти в належних умовах. Якщо все ж захворіли,    не займайтеся самолікуванням, звертайтесь до лікаря. Це треба робити негайно, якщо захворювання стосується дитини, людини поважного віку і маєте тривожні симптоми: зневоднення, кров у випорожненнях, висока температура, двоїння в очах. Хвороби краще попередити. Отже пам’ятайте прості речі, що рятують.

В Охтирському районі з початку року випадків дизентерії, ботулізму  не було, але маємо 16 випадків гастроентериту і 2 випадки сальмонельозу.

Ганна Мучник – лікар-педіатр

відділу інфекційного контролю

КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

Охтирська ЦРЛ для пацієнтів

Поширити в соцмережах

Прокоментуйте першими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *