В Охтирці зареєстровано сказ: хвороба, від якої рятує лише постконтактна вакцинація!

Сказ є вірусною інфекцією, яка вражає центральну нервову систему ссавців (в тому числі й людей).

Він передається людині через інфіковану слину тварини (укус або контакт із слизовими оболонками). Через повітря не передається.

Збудник потрапляє до нервових закінчень і по волокнах нервів піднімається до центральної нервової системи.

Інкубаційний період в середньому становить від 20 до 90 днів, після чого у пацієнта розвивається енцефаломієліт, який у людей завжди призводить до смерті через декілька днів від появи перших симптомів. В окремих випадках інкубаційний період може коливатися від 5 днів до декількох років.

На жаль, хвороба невиліковна: за оцінками, сказ вбиває 100 000 людей щороку в усьому світі. Однак ефективні заходи захисту існують: це кваліфікована медична допомога і постконтактні щеплення.

Після контакту людини з підозрілою твариною, коли сталося заслинення шкіри чи слизових або укус, рану слід негайно промити спочатку з милом і водою (впродовж 15 хвилин), а потім 70% спиртом, наприклад, дезінфікуючим засобом для рук.

При зараженні слизової оболонки обслинену чи пошкоджену ділянку промивають достатньою кількістю води протягом 15 хвилин.

Потім — треба негайно звернутися по медичну допомогу.

Для цього можна отримати у свого сімейного лікаря направлення на консультацію лікаря-хірурга й прибути до реєстратури поліклінічного відділення Охтирської ЦРЛ. Або особисто звернутися до відділення екстреної та невідкладної медичної допомоги (санпропускник лікарні).

Лікарі організують постконтактну профілактику (вакцина та імуноглобулін), яку треба розпочати якомога раніше, бажано впродовж 24 годин після потенційного інфікування.

Курс профілактики складається з п’яти внутрішньом’язових ін’єкцій: першого дня (нульова доза), на третій, на сьомий, на чотирнадцятий та двадцять восьмий дні.

Вакцинація безкоштовна. І, у разі своєчасного звернення по допомогу, щеплення дає гарантований захист від смертельно небезпечної хвороби.

Наразі з’ясовуємо, скільки людей мали потенційно небезпечний контакт із загиблою твариною, якій діагноз було встановлено 17.09.2024 року Сумською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби.

Закликаємо всіх, хто контактував із цим цуценям негайно звернутися по лікарську допомогу: це може врятувати життя.

Поширити в соцмережах

Прокоментуйте першими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *