Що важливо знати про холеру!

Інформаційний лист відділу інфекційного контролю КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

З 01.06.2025 року в Україні розпочався посилений епіднагляд за холерою. Охтирський районний відділ ДУ «Сумський ОЦКПХ МОЗ» з метою недопущення виникнення та розповсюдження захворювань холерою, іншими кишковими інфекціями нагадує про необхідність забезпечення обстеження на холеру:

  • хворих з тяжкими формами гострих кишкових інфекцій (одноразово постійно);

  • осіб з дисфункцією кишкового тракту, які поступають в установи спеціального режиму, психоневрологічні лікувальні заклади (з 01.06.2025 р. по 01.10.2025 р. одноразово);

  • громадян України та іноземних громадян, які захворіли на ГКІ протягом 5 діб після повернення з держав, де зареєстровані захворювання на холеру (тричі, постійно).

З 1 січня 2025 року по 2 травня в світі зареєстровано 111359 випадків холери, з яких 1562 –летальні. Випадки холери продовжують реєструватися в Африці, Азії та на Близькому Сході. Завезення холери до інших країн світу – не виключення. Найбільший ризик виникнення спалахів холери існує в населених пунктах, де у зв’язку з війною, ушкодженнями системи водопостачання, відсутності доступу до безпечної питної води, в перенаселених громадах і таборах для біженців, якщо серед цих людей є джерело інфекції та не можливо забезпечити належний рівень санітарії, та доступ до безпечної води.

В разі наявності пацієнта з підозрою на холеру згідно наказу МОЗ України від 03.08.2022 р. 1777 «Про затвердження Заходів та засобів щодо попередження інфікування при проведенні догляду за пацієнтами» працівники ЗОЗ повинні використовувати контактні засоби захисту в додаток до стандартних (ХЗІА, маска медична, нітрилові рукавички, захисні окуляри / щиток, шапочка медична).

Холера – гостра діарейна інфекція, що виникає в разі вживання води чи продуктів харчування забруднених серотипами Vibrio cholerae 01або 0139. Збудник захворювання виділяє токсин, який порушує всасування води в тонкому кишківнику, як наслідок – пронос, що призводить до зневоднення, олігурії, циркуляторному колапсу.

Джерело інфекції – хворий або вібріоносій.

Шлях передачі інфекції фекально – оральний. Зараження відбувається при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при побутових контактах.

Інкубаційний період – від кількох годин до п’яти днів (найчастіше 1-3 дні). В залежності від частоти і об’єму випорожнень холера може мати легкий, середньої тяжкості і тяжкий перебіг.

Класифікація холери. Класифікація за ступенем важкості: компенсаторне зневоднення – 1–3%, субкомпенсоване зневоднення–4–6%, некомпенсоване або шок–7–9%, та несумісне з життям 10% і більше. За клінічними формами: типова холера, характеризується водянистою діареєю, блюванням та зневодненням. Атипові форми: суха холера, блискавична холера, септична холера, субклінічна (вібріоносійство).

Характерні симптоми холери

  • частий водянистий пронос. Як наслідок згущення крові й зневоднення організму;

  • м’язові судоми через втрату електролітів;

  • приєднання через кілька годин багаторазового блювання;

  • загострення рис обличчя – западають очі, синюшні губи;

  • холодна на дотик шкіра. При холері зазвичай нормальна або знижена температура;

  • при значному зневодненні шкіра легко збирається у складки.

Перші симптоми холери:

  • головний біль;

  • діарея;

  • блювота;

  • почуття переповнення живота.

Лікування полягає у активній регідратації та відновленню електролітів у поєднанні з антибіотиками: доксициклін, ципрофлоксацин, азитроміцин.

Пам’ятка для населення з профілактики холери:

  • Не купуйте продукти харчування, зокрема рибу у місцях стихійної торгівлі.

  • Не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах.

  • Дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету.

  • Використовуйте чисту воду.

  • Мийте овочі і фрукти перед вживанням.

  • Ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.

Алгоритм дій при виявленні пацієнта з підозрою на холеру в медичному закладі:

  • Ізолюйте хворого.

  • Дійте згідно схеми сповіщання. Телефоном повідомте чергового лікаря, завідувача відділенням при виявленні такого хворого.

  • Подайте запит по телефону або через персонал про спецукладку із захисним одягом, засобами догляду за хворим, укладку для забору біологічного матеріалу, лікарські засоби для невідкладної допомоги.

  • Одягніть ЗІЗ, проведіть забір біологічного матеріалу від хворого для бактеріологічного дослідження.

  • Викличте евакуаційну бригаду, залишайтеся з хворим до ії прибуття.

  • Складіть списки осіб, які контактували з хворим та ізолюйте їх до того, як прибуде епідеміолог.

Поширити в соцмережах

Прокоментуйте першими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *