Піклуйтеся про майбутнє сімейне життя дітей заздалегідь

Інформаційний лист кабінету “Клініка дружня до молоді” консультативно-діагностичної поліклініки (для дорослих та дітей) КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ”

з нагоди Всеукраїнського тижня планування сім’ї

Третій тиждень травня відзначається як Всеукраїнський тиждень планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я. В Україні головними проблемами, що стосуються даної теми, є високий рівень абортів, розповсюдженість хвороб, котрі передаються статевим щляхом, нехтування сучасними методами контрацепції.

Чи стосуються ці проблеми дітей та підлітків? Стосуються,ще й як, тому що про репродуктивне здоров’я, продовження людського роду треба дбати, відколи дитина з’являється на світ. Недарма народна мудрість стверджує: “Яке коріння – таке й насіння”.

В Україні наразі — демографічна криза. За 2022 рік народилося до 200 000 дітей, на Охтирщині — всього 279. Частина дітей народжена за кордоном, їхня поява не була засвідчена нашими держустановами і  ще невідомо, чи всі вони повернуться на історичну батьківщину. Це вкрай недостатньо для поновлення кількості населення. Згідно з даними ВООЗ, Україна посідає одне з останніх місць серед країн Європи з показників природного приросту населення…

 … “Репродуктивне здоров’я — стан повного фізичного, розумового і соціального благополуччя, що характеризує здатність людей до зачаття і народження здорових дітей, можливість сексуальних стосунків без загрози захворювань, що передаються статевим шляхом, гарантія безпеки вагітності і пологів, здоров’я дитини і благополуччя матері, можливість планування наступних вагітностей і попередження небажаних”.

На сьогодні Україна   на одному з перших місць в Європейському регіоні з дитячого алкоголізму,розповсюдженні хвороб, котрі передаються статевим шляхом. Тільки за останні 30 років загальна захворюваність дівчат зросла на 60,1%, зокрема, на хвороби сечостатевої системи –  у 4,4 рази, розлади менструацій — у 4,2. Збільшення цих показників лише частково можуть бути зумовлені покращанням діагностики.

За даними дослідження “Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді в Україні 2018 року “кожен четвертий хлопець віком 13-17 років та кожна восьма дівчина мали досвід статевих стосунків. Кожен десятий з них розпочав сексуальне життя у 12 років і раніше. Тож у 19 років вже кожна третя дівчина має запальні захворювання статевої сфери. Як результат такої активності — аборти. Їх в Україні офіційно фіксується до 80 у дівчаток до 14 років, майже 3000 у 15 — 17-річних. В 2029 році на Охтирщині зафіксовано 13 підліткових вагітностей, один аборт.

Для людей, що бажають стати батьками, безпліддя — страшний вирок. Ця проблема в більшості випадків набута і пов’язана з певними подіями у житті.

Підліткові вагітності, ранній дебют сексуальних стосунків пов’язані з проблемами в сім’ї підлітка, відсутністю близьких емоційних стосунків між батьками й дітьми. От і шукає дитина любов на стороні… Не на останньому місці — елементарна цікавість, а ще підлітки намагаються самоствердитися у колективі ровесників, похизуватися, продемонструвати свою дорослість.

    В умовах війни гостро стали, як причина вагітностей, згвалтування

Статеве виховання батьки повинні починати змалечку. Вже в 3-4 роки потрібно розповідати про особливості хлопчиків і дівчаток. Психологи рекомендують не вигадувати казочок про капусту і лелек. Не вдавайтеся у зайві подробиці, не придумуйте термінів для позначення статевих органів. У 5-6 років діти повинні знати, що статеві органи це “секрети”, котрі не потрібно нікому показувати, нікому не дозволяти доторкуватися, або когось просити зробити це, крім батьків і лікаря.

В 5-6 років малюки часто стають жертвами сексуального насилля.

В 12-13 років варто відверто поговорити про секс, контрацепцію, хвороби, що передаються статевим шляхом. Відомо, що діти батьків, які з ними говорять на інтимні теми, мають дебют статевого життя значно пізніше, ніж ті, у кого не було довірчих розмов. Такі підлітки звертаються за роз’ясненням до порнографічних сайтів, друзів, а це несприятливо впливає на психіку. Фахову консультацію щодо методів контрацепції прийнятних до віку, можна отримати у дитячого та підліткового гінеколога в поліклініці.

Вживання алкоголю, наркотиків, куріння не кращим чином впливають на генофонд нації. Свідчення цьому — велика кількість дітей, котрі народжуються з вадами розвитку. Саме з сім’ї підлітки і діти повинні засвоїти правила здорового способу життя і негативне ставлення до алкоголю, куріння, наркотиків, нездорового харчування. Підлітки повинні засвоїти з перших років життя, що вони мають піклуватися про своє здоров’я, бути відповідальними щодо міжстатевих стосунків, а в дорослому віці бути здатними народжувати здорових дітей.

                                                                                                                   Ганна Мучник,

                                                                                           Зав. кабінетом “Клініка дружня до молоді”

                                                                                           КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ”

Поширити в соцмережах

One thought on “Піклуйтеся про майбутнє сімейне життя дітей заздалегідь

Коменти закрито.