Алкоголь і діти

Звернутися до цієї теми мене спонукало останнє чергування в педіатричному відділенні, де зустріла хлопчика 10 років, у котрого напередодні було тяжке отруєння алкоголем. Дитина з неблагополучної сім’ї, живе у віддаленому селі. Троє хлопців 10, 11, 13 років роздобули пляшку горілки та “відпочивали” на природі “по — дорослому”. Коли нашому герою стало зле, друзі його залишили. На щастя, на хлопця звернула увагу доросла людина. Перша медична допомога була надана в селі, по тому в лікарні одержав кваліфіковане лікування від алкогольного отруєння.

Сценарій же цього випадку міг піти іншим шляхом…Смерть від отруєння…Смерть від того, що вдавився блювотинням…Аспірація…Міг підійти до ставка, впасти в воду…

Україна є одним із лідерів серед країн Європи за кількістю підлітків, котрі вживають алкоголь. 22% школярів старших класів, студентів середніх і вищих навчальних закладів вживають спиртовмісні напої практично щодня або щонайменше кілька разів на тиждень. 1% підлітків 12-15 років мають стійку, сформовану залежність від алкогольних напоїв. 90% з тих, хто регулярно вживає алкоголь у шкільному віці, стають хронічними алкоголіками, а у віці 20-22 років частіше підлягають арештам та мають більшу ймовірність порушень, пов’язаних із вживанням психоактивних речовин. Кожна сьома хвора на алкоголізм дитина — дівчина.

Формування дитячого алкоголізму — справа 3-6 місяців регулярного вживання алкоголю. Причина такого бурхливого розвитку — фізіологічні особливості психіки дитини. Середній вік початку вживання алкоголю на сьогодні — 12 років.

Хто винен? Алкоголізм починається з першої чарки, яку дитина бачить в руках мами, з першого ковточка вина, котре батьки наливають під час свят удома. Надалі дитина буде переконана, що будь-яке свято — це привід випити.

При анонімному опитуванні школярів, котре я проводила ще до пандемії Covid-19, 20-25% учнів 4-5-6-х класів стверджували, що саме батьки під час свят наливали їм винце.

У 2012 році на обліку у нарколога КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ” перебувало 13 підлітків з приводу епізодичного вживання алкоголю. На сьогодні — жодного. І це не тому, що проблема вирішена, а тому, що діти випали з полю зору педагогів (навчання online), батьки недооцінюють серйозність проблеми, коли відчувають запах алкоголю від дітей, не звертаються до фахівців.

Неповні сім’ї, трудова міграція одного з батьків, стреси війни, популяризація вживання алкоголю в кіно і рекламі — все це сприяє розвитку підліткового алкоголізму, створює умови для набуття залежності.

На жаль, суспільство толерантне до тих, хто робить алкоголь доступним навіть для дітей дошкільного віку. Щорічно в токсикологічні центри України потрапляють із симптомами отруєння сотні дітей до 6 років…Вони ковтають напої, які залишили без нагляду батьки.

Тривожна тенденція останніх років. За даними Європейського дослідження в Україні: дівчата дещо раніше за хлопців уперше пробують алкогольні напої. В групі підлітків до 19 років дуже великий досвід споживання алкоголю мають також дівчата.

Безпечних доз алкоголю не існує. У підлітків тяжка інтоксикація розвивається при вживанні 6 мл на 1 кг ваги 100% етанолу. Смертельна разова доза 4-12 г на 1 кг маси (приблизно 300 мл 96% етанолу). За даними Держкомстату за 2020 рік щодня через алкогольну інтоксикацію з життя йшло 26,5 людини.

Підлітковий алкоголізм — велика проблема не тільки родини, а й суспільства.

Причини вживання алкоголю дітьми:

  • негативний приклад батьків;
  • сімейні алкогольні традиції;
  • щоб “поліпшити” вечірку;
  • щоб було весело;
  • розв’язання внутрішніх проблем;
  • отримати “кайф” або схвалення інших, щоб позбутися поганого настрою;
  • протест проти диктату дорослих;
  • бажання відчути себе дорослим;
  • засіб релаксації…

Наслідків багато і вони дуже серйозні: порушення порядку і темпів розвитку дитини, зниження інтелекту, пам’яті, передчасний початок статевого життя, що загрожує хворобами, котрі передаються статевим шляхом, небажані вагітності, кримінальні правопорушення, асоціальний спосіб життя, цироз печінки, хвороби шлунку, серцево-судинної системи, емоційна нестабільність, підвищений ризик самогубств, депресії, психічні захворювання, фізичне насильство, агресивна сексуальна поведінка, ДТП, пов’язані з алкоголем тощо.

Алкоголь впливає на репродуктивне здоров’я — народжуються хворі діти.

Профілактика дитячого алкоголізму, як це не банально, — позитивний приклад батьків, нетерпимість суспільства до алкоголю, а головне — взаєморозуміння батьків і дітей та ненав’язливий нагляд батьків за життям і справами дитини.

Коли проблема є, впоратися самостійно батьки з нею не зможуть. Алкоголізм, залежність — це хвороба, і лікувати її повинні наркологи й психологи в тандемі з люблячими батьками.

Ганна Мучник,

Зав.кабінетом “Клініка дружня до молоді”

КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ”

Поширити в соцмережах

Прокоментуйте першими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *