Успішне грудне вигодовування малюків – це й відповідальність медичного працівника!

Інформаційний лист кабінету «Клініка, дружня до молоді КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

Успішне грудне вигодовування малюків – це й відповідальність медичного працівника!

До відзначення Світової акції під назвою «Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування», започаткованої у 1992 р., яка проходить 1-7 серпня.

Лікарі і сестри медичні кожного разу, коли спілкуються з матусею, у котрої є немовля, повинні переконувати її у важливості грудного вигодовування, адже від нього великою мірою залежить здоров’я дитини, а в подальшому – дорослої людини. Самою природою передбачено, що малюка потрібно годувати маминим молочком. Ніякі найвисокотехнологічніші суміші не в змозі замінити цей унікальний продукт.

У новонародженої дитини існує 3 основні потреби: харчування материнським молоком, відчуття тепла матері, спокою та безпеки в присутності матусі. Грудне вигодовування задовольняє всі ці вимоги.

Провідні фахівці світу в галузі дитячого здоров’я наполягають, щоб дитина упродовж перших 6 місяців життя одержувала виключно грудне молоко, й таке вигодовування повинно початися вже першої години після народження, бути «на вимогу», потім його потрібно продовжити з відповідними за віком прикормами до 2 років.

Переваги грудного вигодовування для дитини і матусі повинен знати кожен медпрацівник, щоби за нагоди переконати маму і її рідних не спокушатися на «заморські суміші», створити всі умови для вигодовування дитинчати як годиться.

Грудне молоко створює сприятливі умови для водно-сольової рівноваги в організмі дитини, тому в перші місяці життя немає необхідності допоювати дитину водою. Це актуально в умовах війни, коли не завжди є доступ до чистої води. Молоко мами має високі поживні властивості, тепле, не забруднене небезпечними мікробами, збагачене біологічно активними речовинами (гормонами, ферментами, антитілами, регуляторними факторами), що допомагають дитині подолати пологовий стрес та адаптуватися до нових умов, сприяють успішному засвоєнню їжі, формуванню у дитини захисної кишкової мікрофлори, повноцінної системи імунітету. Позитивний вплив грудного вигодовування на стан здоров’я дитини зберігається упродовж всього життя.

Діти на природному вигодовуванні рідше мають проблеми зі шлунком, краще розвиваються, рідше хворіють на простудні захворювання, а якщо все ж хворіють, скоріше виліковуються і не мають серйозних ускладнень.

Важко знайти маму, яка в період годування грудьми жодного разу не хворіла. Їй часто рекомендують відмовитися від грудного вигодовування тимчасово або зовсім. Лікар будь-якої спеціальності, до якого звернулася молода матуся, повинен відповідально поставитися до лікування, за можливості призначати тільки ті ліки, які сумісні з грудним вигодовуванням. Інформація про можливість поєднання лікування з годуванням дитини є в інструкціях, існує «Український онлайн довідник сумісності препаратів з грудним вигодовуванням», а також таблиця ліків, котрі можна призначати мамам-годувальницям (у додатку 3 Державного формуляру).

Щоб грудне вигодовування склалося успішно, потрібно розпочати його якомога раніше після народження. Мама з дитиною в пологовому відділенні знаходяться разом. Медичні працівники розповідають молодим матусям про переваги грудного вигодовування, прикладання до грудей за вимогою, так як молоко синтезується у відповідь на смоктання.

Вже в пологовому відділенні навчають правильно прикладати дитинча до грудей. Складові правильного прикладання: широко відкритий ротик, глибокий захват навколишньососкової ділянки, підборіддя малюка торкається груді, мама відчуває, як дитина ковтає молоко. Треба уникати використання імітаторів груді: сосок і пустушок. Діти на грудному вигодовуванні у порівнянні з діточками, які на штучному, майже ніколи не стають жертвою такого явища як синдром раптової смерті немовляти.

Грудне вигодовування сприяє правильному формуванню мозку. Діти мають більш високий ІG, у підлітковому віці рідше мають проблеми з поведінкою, а також менше страждають від онкологічних, алергічних захворювань, мають кращий зір, зуби, в дорослому віці рідше мають ожиріння, цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, а значить, більшу довготривалість і кращу якість життя.

Школярі, котрі були на першому році життя на штучному вигодовуванні, частіше хворіють, мають багато днів пропуску занять, у них гірші пам’ять, увага, а значить, є труднощі у засвоюванні шкільної програми.

Грудне вигодовування важливе і для здоров’я матусі. Смоктання груді в першу годину після пологів сприяє швидкому скороченню матки, що зменшує ризик кровотеч, анемій. Також це – природна профілактика мастопатій, пухлин молочних залоз, матки, яєчників, фактор захисту від непланової вагітності (в умовах частого грудного вигодовування та відсутності менструацій).

Годування груддю економічно вигідне. Суміші багатьом не по кишені, в умовах війни до них можне не бути доступу.

Наша лікарня КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ» сертифікована як «Лікарня, доброзичлива до дитини». А це значить, що персонал акушерсько-гінекологічного і педіатричного відділень робить все необхідне, щоб грудне вигодовування у кожної матусі складалося успішно.

Зав.кабінетом «Клініка дружня до молоді»

КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ» Г.МУЧНИК

Поширити в соцмережах

Прокоментуйте першими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до вмісту