До дня запобіганння наркоманії

До Міжнародного дня боротьби зі зловживанням наркотиками та їхнім незаконним розповсюдженням, який відмічають 26 червня

 

Людина завжди шукала засоби для отримання задоволення, бажала сховатися від дійсності шляхом застосування різноманітних одурманюючих речовин. На жаль, проблема вживання наркотиків не обійшла і Україну.

Наркотики – це різні речовини рослинного або хімічного походження, повторний прийом яких призводить до звикання, хворобливої пристрасті(потягу до постійного їх прийому в дедалі більших дозах).Вони завдають велику шкоду психічному та фізичному здоров’ю.

Офіційна статистика не відображає реальну картину ні по Україні, ні по Охтирщині. На сьогодні на обліку у наркологів КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»-106 наркоманів та 51 особа, що епізодично вживає заборонене зілля. Серед них немає жодного підлітка. Хто ж тоді залишає купи шприців у під’їздах, занедбаних будинках.

За даними опитування, яке проводилось у 2019 році в усіх регіонах України, серед підлітків 14-18 років 18,3% дівчат і 16,6% хлопців мали досвід вживання наркотичних речовин упродовж життя. Згодом ці особи будуть нездатні народжувати здорових дітей.

Кількість наркоманів ще до війни збільшувалася на 8% на рік – тенденція одна з найвищих у світі. За розрахунками маємо від 1,5 до 2 мільйонів залежних від наркотиків. Найбільше наркозалежних у південно-східних областях.

Люди, котрі проживають на окупованих територіях, знають, що ті жахіття, котрі здійснюють рашисти, людина з нормальною психікою не вчинить. За даними істориків ветерани бойових дій у В’єтнамі та Сирії зазначили , що амфетамін підвищував агресію,  пильність, але коли ефект швидкості зникав, вони були настільки роздратовані, що жадали розстрілювати дітей на вулицях…

Фахівці не виключають: розповсюдження наркотиків в Україні- частина військової операції. Чим більше людей будуть вживати наркотичні речовини, тим легше буде діяти проти української держави.

Доросла, зріла психологічно людина відмовиться від запропонованого зілля, як би їй не було тяжко, а от підлітка легко спокусити на нові відчуття. Наркотичні речовини неповнолітні можуть придбати в барах, дискотеках, через інтернет та на вулиці. У підлітка є хибна впевненість: «сьогодні я вживаю, а завтра вже не буду».

Наркоманія супроводжує різні форми злочинності. З метою отримання дози люди вчиняють особливо тяжкі корисливі і корисливе -насильницькі злочини, а також протиправні дії, пов’язані із незаконними операціями з наркотиками (виготовлення, зберігання, збут, придбання).

Вік першого прийому наркотику сьогодні вважається на рівні 13-15 років, в деяких місцях нашої країни – 9-12 років. Ймовірність прийому забороненого зілля серед підлітків, котрі рано почали курити та вживати алкоголь, значно вища, ніж у тих ,які цього не робили.

Кожен наркоман за своє коротке життя залучає до свого середовища 8-12 новачків. А це зовсім необов’язково діти з неблагополучних сімей. Адже і в нібито благополучних дітям також приділяють мало уваги.

Лякати дітей страшними історіями про наркотики- не вихід. Важливі позитивний приклад батьків, довіра та відверті розмови на цю тему. Якщо в сім’ї гарні стосунки з дитиною, шанс, що підліток буде вживати наркотики, малий. Починати профілактику потрібно з сімейного виховання, дитячого садочка, школи. Дитина до підліткового віку повинна бути переконана: псих активні речовини – це не для неї.

На сьогодні як ніколи, важливо, щоб кожна молода людина, котра є патріотом України була переконана: вживання наркотиків, алкоголю руйнує фізичне психічне здоров’я і служить на користь загарбникам. Щоб здолати ворога, а потім відбудувати  країну, потрібні фізично та психічно здорові люди.

 Батьки повинні розумно контролювати своїх дітей щоб не сталося біди:

  • знати компанію з якою спілкується неповнолітній;
  • знати, куди витрачає гроші;
  • встановити часові рамки , в межах яких треба повертатися додому;
  • кожного разу, коли підліток повертається додому, варто до нього пильно придивитися та поспілкуватися з ним.

 Необхідно знати й ознаки вживання наркотиків:

  • надмірно звужені або розширені зіниці;
  • незрозуміла збудливість або млявість;
  • мова – швидка, невиразна, невпевнена хода;
  • майже повна відсутність або навпаки – надмірність міміки;
  • різка зміна настрою, спалахи ворожості, дратівливості;
  • провали в пам’яті, нездатність до логічного мислення, пояснювання своїх вчинків;
  • безсоння, швидка стомлюваність або навпаки – незрозуміла енергійність;
  • сліди уколів;
  • землистий колір обличчя.

 Батьки, не прогледіти  зміни у поведінці свого чада:

  • байдужість, втрата інтересів до колишніх захоплень, навчання;
  • відхід від компанії колишніх друзів, поява нових;
  • прихованість, брехливість;
  • зміна апетиту;
  • постійний пошук грошей, крадіжки.

Якщо ви, шановні батьки, запідозрили, що підліток вживає наркотики, треба бити на сполох! Ніколи не вірте ( коли ваша дитина запевняє вас ) , що впорається із залежністю самостійно, – так не станеться. Звертайтеся до наркологів наркологічного кабінету за адресою : м. Охтирка, вул.. Сумська,57. Телефон для довідок: 4-20-74. У випадку само звернення допомога надається анонімно. Тільки тандем лікар та батьки врятує підлітка від пастки наркоманії та всіх, пов’язаних з нею, наслідків.

Ганна Мучник, зав. кабінетом «Клініка дружня до молоді» КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

Світлана Бондаренко, лікар –нарколог

Поширити в соцмережах
Перейти до вмісту