Важливість грудного вигодовування

В умовах війни роль грудного вигодовування для збереження здоров’я малюків зросла в рази. Воно дасть змогу врятувати життя і виростити здорових дітей, незважаючи на випробовування сьогодення.

Кожного року з першого до сьомого серпня у засобах масової інформації друкуються статті, присвячені перевагам грудного вигодовування. Це не дивно, адже саме в ці дні проходить Всесвітній тиждень грудного вигодовування, який з 1990 року за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я відмічають у 170 країнах світу.

В Україні підтримка грудного вигодовування започаткована у 1995 році. У 2001 році розпочата сертифікація закладів охорони здоров’я на відповідність критеріям ВООЗ та ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини». КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ» саме так і сертифікована.

Стрес – часта причина менш ефективному виділенню грудного молока з молочної залози, дитина буде не спокійна, а це додасть хвилювання молодій матусі.

Треба знати, як забезпечити стабільну лактацію у складних умовах:

  • регулярно прикладайте малюка до грудей вдень і вночі. Часті прикладання забезпечать вироблення необхідної кількості грудного молока;
  • не заспокоюйте дитину пустушкою, це зможе призвести до неефективного смоктання грудей, а в подальшому зниженню лактації;
  • пропонуйте дитині груди якомога частіше, тому, що в найбільш спустошених молочних залозах найвища швидкість синтезу молока;
  • пийте достатню кількість теплої рідини;
  • зосереджуйтеся на собі та дитині:

Головна ваша задача – безпека, збереження здоров’я і життя дитини;

  • якщо ви в евакуації або в бомбосховищі, не соромтеся просити додаткову порцію їжі і питва;
  • за можливості виїздіть з дитиною до безпечного місця перебування, якщо жінка не дбатиме про себе, то згодом у неї не буде достатньо сил піклуватися про дитину;
  • якщо ви знаходитеся в бомбосховищі, потурбуйтеся самі чи хай цю місію візьмуть родичі, аби й тут був створений такий куточок, де мама буде відчувати себе в затишку та безпеці від сторонніх поглядів, могла зручно влаштуватися для годування дитини груддю.

Жодна, навіть найадаптованіша суміш не замінить грудного молока, оскільки вона може бути забруднена бактеріями, в ній відсутні протиінфекційні фактори, вона лише частково скоригована по білкам, у ній недостатня кількість поліненасичених жирних кислот, відсутня ліпаза -фермент, що перетравлює жири, деякі речовини, наприклад, залізо гірше всмоктуються.

Небезпека штучного вигодовування в умовах війни ще і в тому, що може не бути доступу до чистої води, аби приготувати суміш, не буде можливості простерилізувати пляшку, соску, а це – ризик кишкових інфекцій, отруєння немовляти нітратами з колодязної води.

Зараз в Україну надходить гуманітарна допомога, в тому числі дитяче харчування. Через тривогу за дитину мами беруть суміш про всяк випадок. Через сумніви, що дитина голодна, починають підгодовувати. Але, якщо маля одержує суміш, воно прикладається до грудей не так часто, обсяг молока у мами зменшується. Дитину переводять на штучне вигодовування.

У подальшому в умовах війни суміш може бути неможливо придбати – тоді починаються катастрофи….

Сучасна наука рекомендує виключно грудне вигодовування дитини до шести місяців життя, по тому – продовжити з відповідними за віком прикормами до двох років і навіть довше. Грудне молоко визнано ідеальною їжею для дитини: легко засвоюється, має всі необхідні інгредієнти для успішного розвитку дитини, захищає від інфекційних захворювань, сприяє процесу травлення, формуванню імунної системи. Грудне вигодовування не ляже економічним тягарем на сім’ю (суміш коштує немало…), а іще воно сприяє правильному формуванню мозку дитини. Діти матимуть вищий рівень ІQ, ніж ті, що на штучному вигодовуванні. Мами-годувальниці в подальшому мають менший ризик захворіти на рак яєчників та молочної залози.

 

Шановні матусі, усвідомте: грудне вигодовування – найкраща їжа, навіть в умовах війни, воно дасть змогу виростити здорову дитину.

 

Зав.кабінетом

«Клініка дружня до молоді»

КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»                                            Г.МУЧНИК

Поширити в соцмережах

Прокоментуйте першими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до вмісту