Про щеплення завжди актуально

 Інформаційний лист кабінету “Клініка дружня до молоді” консультативно-діагностичної поліклініки (для дорослих та дітей) КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ”

Рівень охоплення профілактичними щепленнями за 10 місяців 2022 року за Національним календарем профілактичних щеплень в Україні наступний. Проти поліомієліту діти до 1 року щеплені у кількості на 53,4% від у загалу, у віці 18 місяців – 52,1%, 6-ти років- 49,9%, проти дифтерії, кашлюку, правця у віці до 1 року 58,8%, до 18 місяців 58,6%. Проти дифтерії та правця у віці 6-ти років-55,7%, до 16 років- 54,4%.

Серед дорослих вважати захищеними від цих хвороб можна лише 30,4%. Проти кору, епідемічного паротиту, краснухи (КПК) охоплені першою дозою щеплення діти віком в 1 рік на рівні 57,6%, другою- 1 віці 6-ти років- 56,1%. Проти гепатиту В діти до 1 року мають щеплення лише на 47,9% від потреби, проти туберкульозу — на 55%. Проти гемофільної інфекції діти 1 року мають щеплення тільки в 54,8% від своєї кількості. Гадаю, за увесь минулий рік цифри будуть мало відрізнятися від наведених за 10 місяців.

А втім, війна, скупченість людей у бомбосховищах, міграція населення у межах України і за кордон, недоступність на тимчасово окупованих територіях медичної допомоги, антисанітарія, поранення – усе це сприяє підвищенню захворюваності на інфекційні хвороби.

Безглуздо і безвідповідально на сьогодні не скористатися можливістю захистити себе і своїх дітей від інфекційних захворювань, котрим можна запобігти, зробивши профілактичні щеплення. Тим більше, що Сумська область на сьогодні 100% забезпечена вакцинами.

Дитина, яка не отримала щеплень проти тих інфекцій, від котрих захищають вакцини, наражається на небезпеку. А охоплення щепленнями населення на рівні 95%(високий колективний імунітет) дає можливість забезпечити повноцінний захист населення від спалахів хвороб та епідемій.

Як і від чого захищатися

Щоб переконати Вас поспішати до сімейних лікарів для з’ясування, які щеплення потрібні саме Вашій дитині, і зробити їх, наведу такі факти. З 1000 людей, які заразилися кором, 1 помре, 50 отримають тяжкі ускладнення, від яких будуть страждати усе життя. 9 з 10 людей, котрі не мають міцного імунітету, захворіють. Спалахи кору мають циклічний характер, відбуваються кожні 5-6років. Епідемію мали в 2017 році…

У 2022 році на території України зафіксовано 12 випадків правця. Збудник правця дуже поширений у природі. Хвороба може виникнути після будь-якого поранення або укусу твариною. Смертність від нього — 60%. Правець вражає нервову систему, у хворого сильні судоми, зупиняється серце.

В Україні щеплення проти правця отримують в 2,4,6 і 18 місяців, у 6, 16 років, ревакцинація — кожні 10 років.

 Епідемічний паротит

У 20-30% хворих підлітків і чоловіків захворювання ускладниться орхітом (запалення яєчок), у 5% дівчат вірус вражає яєчники. А це в подальшому обернеться безплідністю.

 Дифтерія

дифтерія-3

Маємо поодинокі випадки цього захворювання. Але з 1991 по 1998 рік в Україні на дифтерію захворіло близько 20 тисяч людей, 696 з них померли, тисячі стали інвалідами. Хвороба передається повітряно – крапельним шляхом. Епідемію 1991-1998 років вдалося ліквідувати завдяки масовій вакцинації.

 Кашлюк

Цю хворобу відносять до десяти найбільш вагомих причин смертності дітей раннього віку. Від 3 до 10% хворих малюків помирають. Заразитися можна від дорослих, у яких має місце легкий перебіг-кашель.

 Гепатит В

Захворювання належить до категорії гемотрансмісивних інфекцій. На сьогодні наражаються підхопити підступний вірус як ті, хто одержує поранення, так і ті, хто надає допомогу без рукавичок, а також під час незахищеного статевого акту, травматичного поцілунку, користування єдиним шприцом, порушенням стерилізації інструментів у медичних закладах, перукарнях, салонах краси, проведенні татуювання… Люди можуть не знати, що є носіями вірусу і наражати навколишніх. Ускладнення забирають життя: цироз, рак печінки…

 Поліомієліт

Дуже заразне захворювання. У одного із 200 заражених поліомієлітом виникає необоротний параліч, з числа паралізованих 5-10% помирають від параліча дихальної мускулатури. До війни, у 2019 році, ми мали випадки цього захворювання з паралічами в Ровно і Закарпатті…

 Нів-інфекція

Саме вона є причиною кожного п’ятого менінгіту та кожної третьої тяжкої пневмонії у дітей віком до п’яти років. Вакцина проти Нів врятувала життя багатьом малюкам.

 Туберкульоз

Війна в Україні призведе до різкого зростання захворювань на туберкульоз. Міграція населення, перебування у тісних приміщеннях, стреси, недостатнє харчування сприяють поширенню цього захворювання. Діти отримують щеплення від туберкульозу на 3-5 добу. Не щеплені захворюють на туберкульоз у 15 разів частіше, ніж ті, кого вакцинували і мають тяжкий перебіг захворювання.

Кожен вірить, що хвороба його і його дитя омине. Але у інфекційних хвороб свої закони… Тому не зволікайте, аби не було біди і горя від спалахів інфекційних хвороб, які можна попередити, своєчасно робіть щеплення. Вакцини на сьогодні достатньо.

До речі, ЮНІСЕФ також визнає існування проблеми і дає поради щодо її подолання.

Нехай прогнози ВООЗ, що Україна стоїть на порозі епідемії дифтерії, кору і поліомієліту не здійсняться!

Ганна Мучник,

зав.кабінетом “Клініка дружня до молоді”

КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ”

 

 

Поширити в соцмережах

Прокоментуйте першими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до вмісту