Щоб вберегти дітей від біди – прислухайтеся до порад лікаря!

З сумного досвіду, набутого завдяки коронавірусній інфекції, відомо, що поодинокі випадки хвороб, котрі передаються повітряно-крапельним шляхом, за короткий період можуть перерости в епідемію. Коефіцієнт контагіозності епідемічного паротиту становить  40-70%, а кору наближається до 100%. 40-70% і 100% людей, котрі не мають у крові антитіл від цих хвороб, набутих природним шляхом (перехворіли) або завдяки щепленням, захворіють.

Найвразливіші до кору чи паротиту діти, тому ці хвороби відносять до так званих дитячих інфекційних. Якщо захворіє доросла людина, у неї ці хвороби, зазвичай , мають важкий перебіг.

Війна, скупченість людей на вокзалах і у бомбосховищах, міграція населення, антисанітарні умови, недостатнє охоплення вакцинацією — усе це сприяє розповсюдженню інфекційних хвороб.

Іще в 19 сторіччі з 20 дітей -15 помирали від інфекційних хвороб. Події не так давно минулих днів. Спалах кору, котрий почався в 2017 році. Тоді захворіло 115 тисяч людей, 41- померла, серед жертв – 25 дітей.

Захворюваність на епідемічний паротит в Україні невелика. Так, за 2022 рік було зареєстровано 190 випадків, а за січень 2023 року маємо 44 хворих. У 40% підлітків, що захворіли, і дорослих чоловіків, як наслідок хвороби, – безпліддя.

Однією з основних характеристик кору, епідемічного паротиту, краснухи є циклічність епідемічного процесу зі спалахами кожні 5-6 років.

Не забуваймо й про поліомієліт.

Кір

Гостра інфекційна хвороба, для якої характерна інтоксикація, ураження верхніх дихальних шляхів, слизової оболонки зіва, рота, очей, плямисто- папульозні висипки, а іще тяжкі ускладнення, такі, як стенозуючий ларінготрахеїт, запалення легенів, енцефаліт, міокардит.

Епідемічний паротит

Відомий у народі як “свинка”. Характерними симптомами є набряк привушних слиннних залоз та зміна зовнішнього вигляду людини, що спричинило виникненню народної назви. Вірус може вражати статеву і нервову системи — орхіти (запалення яєчок), менінгоенцефаліти — ускладнення з боку нервової системи.

Краснуха

Зазвичай, має нетяжкий перебіг: підвищується температура, виникають рожеві висипки на тілі, збільшуються потиличні лімфатичні вузли, є нежить, кон’юнктивіт. Якщо заразиться вагітна, у якої немає захисних антитіл проти цього захворювання,чекаємо на трагедію: висока ймовірність викидня, мертвонародження, множинних уроджених вад.

Трохи статистики

У Волинський області на сьогодні маємо спалах епідемічного паротиту. Хоча в Сумській області на сьогодні немає випадків цього захворювання, не можна втрачати пильність.

З 1960 року для ефективного захисту від підступних інфекцій використовується жива ослаблена вакцина. В Україні щеплення проводять комбінованою вакциною з антигенами проти кору, краснухи і паротиту- КПК. Виробляють її Польща і Бельгія. Такий препарат для щеплення використовує абсолютна більшість країн світу.

Світовий досвід показав, що профілактика кору, паротиту, краснухи вимагає стійкого високого рівня охоплення щепленнями. І лише коли ними буде охоплено більше 95% населення країни, маємо можливість повноцінно захиститися від спалахів та епідемій.

За національним календарем щеплень вакцина КПК вводиться дитині 2 рази: 1 доза – у 12 місяців, 2 доза – у 6 років. Якщо дитина не отримала щеплення вчасно, це можна зробити іще безкоштовно аж до 18 років. Імунізація передбачає введення двох доз вакцини із мінімальним інтервалом 28 днів.

В Україні на сьогодні тільки 74,1% дітей віком в 1 рік мають щеплення КПК. На Сумщині вакцинацією проти кору за 2022 рік охоплено 95,8% дітей віком 1 рік і 97,5% дітей — 6 років. В Охтирці в 1 рік рятівне щеплення мають 84% малят, у 6 років — 98,0%.

Якщо у вашої дитини я якихось причин немає щеплення вакциною КПК, його можна зробити у сімейного лікаря у центрі первинної медико – санітарної допомоги. Це буде ознака вашого розуміння небезпеки від підступних хвороб і відповідального ставлення до своєї дитини.

                                                                                                                Ганна Мучник,

                                                                                           Зав.кабінетом “Клініка дружня до молоді”

                                                                                           КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ”

Поширити в соцмережах

Прокоментуйте першими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до вмісту