Великі неприємності від маленьких яєць глистів

Інформаційний лист відділу інфекційного контролю КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ”

_______________________________________________________________________

Великі неприємності від маленьких яєць глистів,

або

Дещо про геогельмінти

Для кожної пори року притаманні ті чи інші захворювання. Наразі почалося літечко зі своїми небезпеками. За даними вибіркового санітарно – паразитологічного дослідження грунту дитячих майданчиків у м. Суми, проведеного в рамках епідеміологічного нагляду у квітні 2023 року виявлено: у кожній 10-й пробі грунту є яйця токсокар. В Охтирці, гадаю, ситуація не буде кращою…

Аскариди бувають різні: одні уражають тварин сімейства псових, інші — тварин сімейства котячих, це токсокари , а ще є людські аскариди. Всі ці паразити передаються через грунт, тому що їхні яйця дозрівають саме там при температурі вище 12° і оптимальній для цього вологості, а потрапляють туди з фекаліями тварин або хворої людини.

Зараження яйцями гельминтів відбуваються при вживанні овочів,фруктів, ягід, до яких приліпилися інвазивні яйця, через заражену яйцями гельмінтів воду, при грі дітей на зараженому грунті.

Після проковтування яйця потрапляють у кишечник, там з них вилуплюються личинки, котрі через стінку кишечнику проникають у судини, а з кровю мандрують по всьому організму — потрапляють в легені,печінку, лімфатичні вузли, нирки, в очі й мозок. Личинки аскарид людини через легеневу артерію потрапляють до легенів, горлянки, заковтуються, далі — в шлунок, кишечник, а там упродовж 70-75 днів досягають статевої зрілості. Самці досягають довжини 15-25см., самки — 25-40см., і вони за добу можуть виділяти 240 000 яєць в навколишнє середовище, а там зберігаються до 7 років і заражають людей.

У випадку токсокарозу личинки знаходяться в тканинах людини постійно. Патологічні прояви є результатом запалення, спричиненим імунною відповіддю проти антигенів личинок. У постраждалих буде підвищена температура, нездужання, може збільшуватися печінка, вони скаржаться на біль у животі; якщо скупчення личинок в легенях — кашель, обструктивний бронхіт, плеврит, еозинофільні інфільтрати. При ураженні ока — знижується гострота зору, буде запалення; личинки в мозку — епілептиформні напади, прояви енцефаліту; на шкірі бувають висипки по типу кропивянки, в аналізі крові, зазвичай, – збільшена кількість еозинофілів.

Токсокари не живуть в кишечнику людини, а тільки тварин. Там самки виростають до 6-18см, а самці до 4-10см. Довготривалість життя дорослих паразитів в середньому 4-6 місяців. Одна самиця виділяє до 200 000 яєць за добу. Тяжкість захворювання залежить від величини інфекту і ступеню алергічної реакції на личинки. Захворювання характеризується тривалим рецидивуючим перебігом.

Якщо джерелом розповсюдження токсокар є тварини, то аскарид — хворі люди, котрі з калом виділяють яйця глистів і забруднюють навколишнє середовище.

В клінічному перебігу аскаридозу виділяють дві фази. Перша збігається з періодом міграції личинок, друга обумовлена паразитуванням гельмінта у кишечнику. Міграційна стадія (вона триває близько 2,5 місяця)зазвичай проходить непомітно, іноді бувають нездужання, сухий кашель, кропивянка. Кишкова стадія — нездужання, болі в животі, поганий апетит. Часте ускладнення аскаридозу — непрохідність кишечнику, яка обумовлена закриттям просвіту клубком аскарид. Тривалість життя дорослої аскариди досягає року.

Для діагностики токсокарозу існує тільки аналіз крові на виявлення антитіл до собачої токсокари( імуноферментний аналіз). На сьогодні таке обстеження можливе тільки в приватних лабораторіях.

Лікується токсокароз тривалими курсами протипаразитарних препаратів. Антитіла до токсокар роками залишаються в організмі, токсокароз може протікати як у субклінічній, так і в дуже важкій формі.

Одним з головних лабораторних методів діагностики аскаридозу в кишковій фазі перебігу є копрологічне дослідження ( кал на яйця глистів), воно і дозволяє виявити яйця аскарид. Правильне лікування може призначити тільки лікар.

Особливо схильні до аскаридозу і токсокарозу діти до 10 років, оскільки у цій віковій групі не сформовані гігієнічні навички.

Враховуючи полісимптомність клінічного перебігу цих паразитозів, з ними можуть стикатися лікарі всіх спеціальностей. Відсутність же настороженості до гельмінтозів призводить до тривалого, малоефективного лікування і страждання хворого.

Профілактика аскаридозу та токсокарозу

  1. Облаштування місць вигулу домашніх тварин відповідно до вимог ст .30 Закону України “Про благоустрій населених пунктів” №2807- ΙV від 06.09.2005р.( зі змінами від 17.05.2012р.)
  2. Захист пісочниць дитячих майданчиків від забруднення екскрементами тварин;
  3. Проведення розяснювальної роботи з власниками тварин щодо правил утримання та вигулу своїх улюбленців, видалення калу собак з рекреаційних зон;
  4. Дегельмінтизація собак і котів, у тому числі — безпритульних;
  5. Ретельне миття фруктів, ягід, овочів;
  6. Не удобрювати городи людськими фекаліями;
  7. Ретельно мити руки після контакту з тваринами і грунтом.

 

Охтирська ЦРЛ для пацієнтів

Поширити в соцмережах

Прокоментуйте першими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до вмісту