Туберкульоз може торкнутися кожного, однак він – не вирок

Інформаційний лист Кабінету «Клініка дружня до молоді» консультативно-діагностичної поліклініки (для дорослих та дітей) КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ

До Всесвітнього дня боротьби із захворюванням на туберкульоз.

Відмічається 24 березня

Коли в засобах масової інформації згадують про туберкульоз, більшість населення не усвідомлює ризиків інфікування. А в тім, Україна посідає 7 місце за рівнем захворюваності на цю недугу в Європі після Росії, Грузії, Молдови, Киргизстану, Румунії і Казахстану і друге місце в Європі після Росії – за темпами зростання захворюваності на мультирезистентний туберкульоз. На 100 хворих приблизно 15 мають мультирезистентні бактерії. На них не діють деякі найбільш ефективні протитуберкульозні препарати.

За даними МОЗ України щорічно від цієї недуги помирає близько 3700 осіб(10 осіб кожну добу). Останні роки кількість вперше зареєстрованих хворих становить до 19000 осіб на рік. Захворівших на сухоти дітей від народження до 14 років було 450. І це при тому, що, як вважають фахівці, ми недовиявляємо майже вдвічі туберкульоз у дітей. За даними центру громадського здоров’я фактичне поширення цієї недуги в Україні вже сьогодні перевищує 0,5% населення і зростатиме у найближчі роки через негативний вплив війни.

За 2023 рік, лікування з цією підступною хворобою по нашій громаді отримало 36 осіб, рівно стільки ж хворих було і в попередньому році, але це на 89% більше, ніж до епідемії коронавірусної інфекції (в 2019 році – тоді захворіло 19 осіб).

З числа захворівших 18 виділяли підступні бактерії і наражали оточуючих на хворобу, 14 осіб (38%) при зверненні мали деструктивну форму (занедбану).

Що таке туберкульоз

Туберкульоз – поширене хронічне інфекційне захворювання, спричинене мікобактерією туберкульозу, передається аерогенним шляхом та може призвести до летального наслідку. Від часу потрапляння мікобактерій в організм до появи захворювання може минути від декількох місяців до двох і більше років. Кожна третя людина в світі інфікована мікобактеріями , але захворюють не всі. У 90% випадків вражаються легені , однак, можуть постраждати й інші органи.

Зараження туберкульозом, зазвичай, відбувається у закритих приміщеннях зі скупченням людей.

 Збудник потрапляє у повітря від хворого при чханні, кашлі. Перевтома, стреси, переохолодження, нераціональне харчування, алкоголь, тютюн роблять людину чутливою до мікобактерій. Група ризику – це не тільки хворі на алкоголізм, наркоманію, ув’язнені, особи без визначеного місця проживання, пацієнти психіатричних закладів, ВІЛ-інфіковані, мігранти, працівники пенітенціальних установ, психіатричних закладів, ЗОЗ, які мають часті контакти з хворими на туберкульоз, а й хворі на цукровий діабет, аутоімунні, онкологічні захворювання, а також всі, хто зазнав випробування війною.  Все це знижує опірність.

30 травня 2023 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про подолання туберкульозу в Україні». Заходи діагностики туберкульозу і препарату для лікування в Україні безкоштовні завдяки програмі медичних гарантій. Приймаючи ліки, пацієнти припиняють виділяти мікобактерії вже за 2-3тижня і не потребують ізоляції.

В Охтирці, щоб правильно призначити лікування і визначитись з діагнозом, фтизіатр має можливість застосовувати сучасне обладнання. В лабораторії є система молекулярно-генетичного дослідження «Gene Xpert». Людина з підозрою на туберкульоз здає мокроту. Найсучасніше обладнання може визначити наявність в ній специфічної для мікобактерії ДНК.

Профілактичні заходи

Турбує той факт, що на сьогодні охоплення малечі щепленням від туберкульозу в Україні вкрай недостатнє і становить всього 71%. Діти, особливо до 3 років, дуже уразливі до цієї хвороби. І головний засіб профілактики – вакцинація, яку дитина має отримати в пологовому будинку. Вона захищає від тяжких, інвалідизуючих форм захворювання як-то: менінгіт, міліарний туберкульоз.

З метою своєчасного виявлення хворих лікарі будь – яких спеціальностей повинні проводити скринінгове опитування стосовно найбільш частих симптомів туберкульозу всіх, хто звертається по медичну допомогу до лікувального закладу, згідно скринінгової анкети, а також проводити скринінгове рентгенологічне обстеження органів грудної клітки осіб старше 15 років, що відносяться до групи ризику. Скринінг на латентну туберкульозну інфекцію у дітей проводиться туберкулінодіагностикою осіб групи ризику.

Кожна свідома людина має бути відповідальною за своє здоров’я та здоров’я навколишніх. При появі скарг на нездужання (кашель більше 2 тижнів, втрата ваги, пітливість уночі, упродовж останнього часу підвищення температури, задишка при незначному фізичному навантаженні) треба не зволікати, а йти до сімейного лікаря.

Батьки не повинні відмовлятися від вакцинації та туберкулінодіагностіки. На сьогодні це злочин перед дитиною. Якщо виявили хворобу в незаразній формі, лікування проходить амбулаторно. В разі ж виявлення виділення мікобактерій, лікування перші 2-3 тижня проходить в умовах протитуберкульозного диспансера в м.Суми. Схеми лікування однакові у всьому світі. Кілька ліків треба приймати щоденно упродовж 6-ти місяців. Щоб вилікуватися, від хворого вимагається тільки прихильність до лікування та здоровий спосіб життя. Щоб знизити ризик інфікування, потрібно вести здоровий спосіб життя, раціонально харчуватися, провітрювати приміщення, дотримуватися гігієни кашлю (прикривати рот під час кашлю). Це в рази зменшує поширення бактерій.

Ганна МУЧНИК

Поширити в соцмережах

Прокоментуйте першими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *