Не давайте СНІДу жодного шансу!

Інформаційний лист відділу з інфекційного контролю КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

Ще до повномасштабного вторгнення росіян Україна є лідером з розповсюдженості гемоконтактних хвороб серед країн Східної Європи. На сьогодні ситуація загострилась. Кожного дня медичні працівники, військовослужбовці, рятувальники мають контакти з кров’ю людей, у яких невідомий статус щодо інфікування ВІЛ, вірусами гепатитів В і С. У стресових умовах частіше практикується ризикована сексуальна поведінка, незахищені, без презерватива, сексуальні контакти, часта зміна партнерів, сексуальне насильство.

Статистика по КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ» невтішна. За 5 місяців 2024 р. на облік з ВІЛ стало 8 осіб, а всього під наглядом інфекціоніста – 68 хворих, з приводу гепатиту С- 29 осіб. На обліку 222 особи, а з приводу гепатиту В спостерігається 52 людини. Але це верхівка айсбергу. Діагноз інфікування ВІЛ, на жаль, ставлять вже на ІІІ-ІV стадії хвороби, коли приєднуються опортуністичні інфекції. Гепатит «С» недарма називають лагідним вбивцею. Довгі роки хвороба протікає безсимптомно або майже безсимптомно. Діагностують гепатит С, як і гепатит В завдяки обстеженням перед операціями, або за направленнями військомата, а також коли хворі звертаються в занедбаній стадії – цироз печінки.

Ризик передачі інфекційної хвороби від пацієнта лікарю існував від виникнення медицини, а з появою пандемії ВІЛ для медичних працівників спостерігається багаторазове збільшення ризику інфекції через контакт із кров’ю або іншими біологічними рідинами пацієнта. Більшість травм відбувається в маніпуляційних, операційних, біля ліжка. Отже, не забуваємо вимоги Наказу МОЗ від 25.02.2000 р. № 120. В умовах стрімкого розповсюдження ВІЛ – інфекції, а також гепатитів В і С серед населення, кожен, хто звертається за медичною допомогою повинен розглядатися, як потенційний носій вірусу імунодефіциту людини – відповідно і гепатитів В і С.

На жаль, від першого звернення пацієнта зі скаргами до лікаря будь-якої спеціальності до постановки діагнозу проходе багато часу. Пацієнти одержують інвазивні процедури, відвідують косметологічні салони, перукарні і цим наражають на зараження інших.

Декілька прикладів з цього приводу від інфекціоністів.

Чоловік поважного віку (за 60) лікувався з приводу «заїди», потім почалась діарея – звернувся до інфекціоніста – діагноз невтішний СНІД.

Молодий хлопець. Нездужання упродовж місяця, збільшені пахвинні лімфатичні вузли, лікувався у сімейних лікарів, хірурга. Направлений до інфекціоніста – знайшли підступний вірус.

Жіночка 40 років, були повторні пневмонії, кандидоз слизової рота, хейліт. Лікувалась у різних лікарів, поки не обстежили на ВІЛ.

Жінка 45 років лікувалась у столиці з приводу склеродермії, оніхомікозу, кутового хейліта. З пневмонією потрапила до інфекціоніста, також невтішний діагноз : СНІД.

До невропатологів звернулась громадянка з приводу головного болю, погіршенням зору. До цього лікувалась з приводу виразкової хвороби, проходила фіброгастроскопію. Зробили тест на ВІЛ – дві смужки під час проходження швидкого тесту.

Жило щасливе подружжя, виховувало дитину, мати годувала її груддю. Чоловік їздив на заробітки звідти привіз собі і жінці «подарунок». Хворобу виявили гінекологи, до яких звернулась жінка з приводу другої вагітності. Дитинча, котре годувала груддю, також мало підступний вірус.

Сумний випадок не в нашому місті. Хлопчик 10-11 років з благополучної сімї занедужав. Лікарі не могли пояснити загрозливі симптоми. Обстежили на ВІЛ – хвороба була діагностована на стадії СНІДу. Єдина інвазивна процедура, котра була – фіброгастроскопія з приводу гастриту. Хлопчик був швидким прогресантом – тобто з категорії тих, у кого ВІЛ переходить у СНІД за короткий період часу.

Недарма МОЗ видало Накази від 03.08.2020 р. № 1777, Наказ від 03.08.2021 р. № 1614, Наказ від 11.08.2011 р. № 552. Кожен медичний працівник повинен суворо їх використовувати, думати про свою безпеку та безпеку пацієнтів.

Тестування на ВІЛ – інфекцію, гепатити В і С – єдиний спосіб дізнатися, чи є у пацієнта інфекція. Тож не забуваймо показання для обстеження на гемоконтактні інфекції, а саме ВІЛ. Аналіз рекомендовано здавати 1-2 рази на рік усім людям, які живуть статевим життям. Тест можна пройти у сімейного лікаря, в кабінеті «Довіра», в кабінеті інфекційних захворювань. В кабінеті «Довіра» консультативно-діагностичної поліклініки можна обстежитись анонімно.

Шановні колеги, пам’ятаймо, коли необхідно негайно запропонувати протестуватися на ВІЛ : в разі, якщо пацієнт має один із таких індикаторних станів:

  • немотивована втрата маси, лімфоаденопатія, лихоманка невідомого ґенезу протягом 1 місяця, рецедивуючі бактеріальні інфекції верхніх і нижніх дихальних шляхів, кандидоз ротової порожнини, легеневі та позалегеневі форми туберкульозу, а також перед усіма оперативними втручаннями, людям що практикують ризикову поведінку.

Своєчасно поставлений діагноз – це успішне лікування. Ліки при ВІЛ видають безкоштовно в кабінеті «Довіра». Хворі з гепатитом С забезпечуються ліками за державною програмою.

Діагноз ВІЛ – інфікування може поставити лікар будь-якої спеціальності, зробивши 3 швидких тести від різних виробників і різних серій, одержавши позитивний результат. Потім потрібно направити пацієнта для дообстеження і постановки на «Д» облік з подальшим призначенням антиретровірусної терапії в кабінеті «Довіра» № 75 консультативно – діагностичної поліклініки для дорослих та дітей.

Поширити в соцмережах

Прокоментуйте першими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *