Здоров’я, і не тільки, малюків залежить від харчування

Інформаційний лист КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

Всесвітньому тижню грудного вигодовування, котрий за ініціативи ВООЗ відмічають з 1 по 7 серпня у більше ніж як 170 країнах світу присвячується.

Коли народжується дитина, кожна мама мріє, щоб вона була здорова і успішна в житті. Спостерігаючи, яким попитом користуються дитячі суміші – штучні замінники грудного молока, можу зробити висновок, що багато з них не усвідомлюють, яку велику роль у житті дитини має грудне вигодовування. Дехто з мам скаже: «я не молочна», я стараюсь, але молока у мене немає». Спеціалісти ж стверджують: якщо жінка змогла виносити дитину, за дуже – дуже рідким винятком вона здатна дати їй найкращу їжу – грудне молоко. Воно – унікальний продукт, що містить понад 1000 речовин, які не можливо синтезувати штучно, а вони так необхідні для дитини!

Провідні педіатри світу рекомендують, щоб перше знайомство немовляти з грудним молоком відбулося у перші хвилини життя, а саме – в пологовій залі. Упродовж шести місяців дитина має перебувати на грудному вигодовуванні, а потім воно повинно продовжуватися до двох років, поступово замінюючись відповідними вікові дитини харчовими продуктами.

Склад жіночого молока несталий, змінюється з віком дитинчати та його станом, адже організм матусі підлаштовується під запити дитини. Маємо цікаві факти останніх досліджень : «Коли дитина хвора, мікрофлора з її рота потрапляє у сосок, контактує з імунними клітинами мами, вони продукують антитіла (білкові клітини), котрі допомагають подолати інфекції».

В умовах війни і сьогорічної спеки актуальність грудного вигодовування зросла. Може не бути доступу до чистої води, сумішей, електрики, елементарних умов, щоб приготувати і зберігати суміш. Грудне молоко завжди чисте, безпечне, годування ним економічно вигідне і зручне. Воно – не тільки їжа, але й захист від багатьох інфекційних агентів. До його складу входить багато «живих» компонентів: лейкоцити, корисні бактерії, антитіла, ферменти (що допомагають перетравлювати молоко), а також гормони – речовини, котрі сприяють дозріванню організму малюка.

Діти, котрі харчуються грудним молоком, рідше мають простудні захворювання, діарею, анемію, а якщо і хворіють, швидше видужують. В два рази рідше з такими малятами трапляється страшне явище «синдром раптової смерті немовляти». Діти, що були на природному вигодовуванні, в зрілому віці рідше мають алергічні хвороби, зокрема бронхіальну астму, а також цукровий діабет, ожиріння, серцево-судинні захворювання, а значить будуть мати більшу тривалість життя, кращу його якість.

Мамине молоко надає свій ваговий внесок у подальшу успішність дитини, сприяє сенсорному, пізнавальному розвиткові немовляти, такі люди можуть похизуватися кращою пам’яттю, мають вищі інтелектуальні показники.

І не дивно: компоненти грудного молока сприяють розвитку нейронних звязків і гармонічному дозріванню мозку. Під час навчання діти, природньо вигодовуванні, будуть мати менше годин пропусків у школі, повязаних із захворюваннями а значить, більше успіхів у навчанні.

Під час годування грудьми виникає тісний психоемоційний звязок між мамою і дитиною, котрий залишається на все життя.

Діти на грудному вигодовуванні спокійніші, менше плачуть, отож, матуся буде мати змогу відпочити і справитися хатніми справами. Іще грудне вигодовування допомагає матусі подолати стрес, пов’язаний з війною, і не тільки, – під час годування виділяються гормони, що цьому сприяють. Саме грудне вигодовування захищає маму від кровотеч після пологів, раку яєчників і молочної залози, відповідно зберігаються тисячі життів…

Сімя молодої матусі повинна усвідомлювати важливість грудного вигодовування, а значить, створити для цього умови. Жінка повинна вживати здорову їжу, мати можливість відпочити і навіть поспати вдень, вживати рідини на літр більше, ніж зазвичай, не нервувати а також не перебувати біля курців. Адже як активне куріння самої матері годувальниці, так і пасивне – коли вона перебуває в оточенні курців, – негативно впливають на маля. Грудне вигодовування не сумісне навіть з невеликими дозами алкоголю.

Р.S. В 2019 році нашій лікарні підтверджено статус «Лікарня, доброзичлива до дитини». Це значить, що весь персонал пологового і педіатричного відділень навчений допомагати мамам у тому, як саме успішно розпочати і продовжити грудне вигодовування. Діти в лікарні ні на хвилину не розлучаються з мамами, заохочуємо грудне вигодовування за вимогою дитини і в день і вночі.

В наш нелегкий час здоровя і життя залежать від багатьох факторів. Грудне вигодовування відіграє у цьому велику роль. Отже, сприяймо йому: у сім’ї, в лікарні, в суспільстві

Ганна Мучник – педіатр ВІК

КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

Поширити в соцмережах

Прокоментуйте першими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *